Sončno Velenje, Velenje and Velenje beach in the Šaleška valley

Termalna Panonska Slovenija

Sončno Velenje

Termalno-panonska Slovenija

  Velenje

  Veliko sonca in zelenja ter bogata rudarska tradicija

  Vreme

  Danes

  Velenje

  26°


  • Sun

   25°
  • Mon

   28°
  • Tue

   30°

  Velenje leži v šaleški dolini na severu Slovenije ob reki Paki. Znano je po rudarstvu in številnih gradovih. Tu najdemo Velenjski grad, ki je eden najlepše ohranjenih renesančnih gradov pri nas;  Grad Šalek, grad Turn in druge gradove. Slovi kot eno najbolj sončnih mest v Sloveniji. Mestna zanimivost je tudi več kot 10 m visok spomenik nekdanjemu jugoslovanskemu voditelju Titu.

   

  Mlado mesto z zelenim srcem in zelena okolica so primerni za številne aktivnosti na prostem. Bližnje terme Topolščica sredi zelenih gozdov so primerne tako za wellness sprostitev kot za osvežitev. Velenjčani in številni obiskovalci se sicer radi osvežijo in rekreirajo ob in na Velenjskem jezeru. Nastalo je kot posledica stoletne rudarske dejavnosti na tem območju. Voda v jezeru je izredno čista in bogata z ribami. Tako imenovana ”velenjska plaža” ob jezeru nudi vse od kopanja, jadranja, supanja in surfanja, pa do številnih aktivnosti na prostem.

   

  Rudarstvo je v teh krajih pustilo močan pečat. Če še niste izkusili česa podobnega, se lahko v muzeju rudarstva spustite 160 m pod površje v opuščen rudnik. Dobršna mera adrenalina in rudarska malica sta vključeni v ceno!

  Aktivno v Velenju in okolici

  Velenje in okolico prepredajo številne pohodniške in kolesarske poti. Znane in dobro urejene so t.i. Srčne poti, ki jih sestavljajo Mala Pot, Velika Pot in Pot Od Škalskega jezera do Viste in nazaj

   

  Velenjsko in okoliška jezera so polne rib in primerne za ribolov. Dovolilnica je obvezna. Velenjsko jezero ponuja tudi številne druge vodne aktivnosti, vse od plavanja, supanja, čolnarjanja, jadranja in celo potapljanja.

   

  Pozimi, ob ugodnih snežnih razmerah, boste v Velenju in okolici našli urejene poti za tek na smučeh. V Velenju pod Velenjskim gradom se nahaja smučarsko skakalni center s kar šestimi skakalnicami. Smučarsko-skakalni klub Velenje se ponaša z več kot 60-letno tradicijo, tu so se kalili že mnogi uspešni skakalci.

   

  Smučate in deskate na snegu lahko na bližnjih smučiščih Golte ali Kope.