Doživetja

V sedlu

  Jahanje

  Svetovno znana kobilarna Lipica, zibelka svetovno znanih lipicancev, konjeniški centri, ranči in turistične kmetije nudijo različne možnosti za jahanje.

  Konjeništvo in jahanje imata v Sloveniji večstoletno tradicijo. Ljubitelji jahanja in konj nikakor ne smete izpustiti obiska kobilarne Lipica. Tu že več kot 400 let vzgajajo plemenite bele konje, lipicance. Lipicanci navdušujejo ljubitelje klasičnega jahanja po načelih španske jahalne šole z Dunaja, s športno dresuro in vprežnimi vožnjami.

  Jezdite lahko tudi v mnogih drugih krajih po Sloveniji. Turistične kmetije in ranči ponujajo ježo znotraj ograjenih območjih ali v naravi. Z vodniki se lahko odpravite na daljše jahalne ture, čez travnike in gozdove. Jezdite lahko tudi po krajinskih parkih in Triglavskem narodnem parku. V sedlo torej!

  Jahanje na slovenskem podeželju

  Kam na jahanje?

  Priložnosti je veliko, najdete jih povsod po Sloveniji. Če oklevate, kateri del Slovenije bi želeli spoznavati iz konjskega sedla, se odločite za Bohinj na severovzhodu Slovenije. Ponuja odlične terene za začetnike in izkušene jahače. Jahaške ture so raznolike, od kratkih vzponov do celodnevnega jahanja po Pokljuki. Terensko jahanje je možno tako poleti kot pozimi.

   

  Tradicija reje konj in jahanja je zelo razvita tudi na planotastem Pohorju. V konjskem sedlu raziskujte bujne pohorske gozdove ali pilite jahalno tehniko v maneži. Mnogi ranči in turistične kmetije nudijo vožnjo s kočijo. Otroci obožujejo ponije.

   

  Če se boste podali na jug Slovenije, se splača prejezditi Kočevsko, Belo Krajino in Gorjance.

   

  Na Idrijskem boste zlahka našli ranč ali kmetijo, kjer vas bodo naučili jahanja ali se z vami odpravili na ježo po bližnji okolici. Poleti so priljubljeni jahalni tabori.

   

  V Posavju so po gričih in dolinah urejene konjeniške poti. Na voljo je šest poti, ob njih so urejene postojanke s privezi za konje, s senom in vodo.

   

  Jesensko jahanje

  Kasaštvo

  Pomemben konjeniški in jahalni kraj je Ljutomer v Prlekiji, na skrajnem severovzhodu Slovenije. Znan je po kasaških dirkah in ljutomerskem kasaču. Gre za hitre konje, ki jih uporabljajo za kasaštvo. Za kasaštvo je zelo primeren tudi ameriški kasač. To pasmo redijo v rejskem centru Brdo, kjer je tudi vsakoletno prizorišče kasaških tekem.

  Vožnja s konjsko vprego

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času po pravi poti.