Alpska Slovenija

Doživite Cerkno po svoje

Alpska Slovenija

  Cerkno

  Kljub temu, da je to razgibano pokrajino naseljeval že pračlovek, se je neokrnjena, divja narava tu ohranila vse do danes.

  Vreme

  Danes

  Cerkno

  24°


  • Tue

   25°
  • Wed

   17°
  • Thu

   20°

  Cerkno je območje v cerkljansko idrijskem predalpskem svetu, znano po zanimivih rekah, v katerih najdemo čistokrvne soške postrvi, neokrnjeni naravi, ki je del območja Natura 2000 ter bogatem rastlinskem in živalskem svetu.

   

  Če vas zanimiva prazgodovina, obiščite arheološki park Divje babe, eno najpomembnejših najdišč stare kamene dobe na svetu. Tu so bile najdene kosti več kot 60 različnih živalskih vrst ter orodja in kurišča ledenodobnega človeka.

   

  Če pa se navdušujete nad novejšo zgodovino, je obvezen obisk Partizanske bolnice Franja, ki jo najdete v ozki soteski Pasice. Med drugo svetovno vojno je tu delovala dobro opremljena skrivna partizanska bolnica, kjer so oskrbovali najtežje ranjence.

   

  Če vas bolj kot zgodovina navdušuje gibanje v naravi, Cerkno ponuja bogato izbiro tako poleti kot pozimi. Pomembna točka izletnikov in rekreativcev je smučarski center Cerkno. Na nadmorski višini 800 do 1300 m ponuja 18 km prog različnih težavnosti ter bogato dodatno ponudbo.

  Utrip aktivnega oddiha na Cerkljanskem

  Doživetja v čudovitem predalpskem svetu, mir in neokrnjena narava, čista reka z naravnimi kopališči ter gostoljubni domačini vam bodo ostali v lepem spominu in radi se boste vračali.

  Aktivno na Cerkljanskem

   

  Kolesarji, najbolj gorski, bodo uživali v okoliških hribih kjer so na voljo številne poti različnih težavnostnih stopenj ali v Bike & Fun Parku Cerkno.

   

  Tudi pohodnikom ne bo dolgčas. Tod potekajo številne pohodniške in sprehajalne poti.  Med vrhovi je priljubljen 1630 m visok Porezen. Bolj zahtevni hribolazci lahko plezajo na plezališču Lutne skale ali na balvanih Črni vrh nad Cerknim.

   

  Plavate lahko v termah Cerkno in v naravnih kopališčih, ki so na Cerkljanskem pogosta. Poleti, ko se temperature pogosto povzpnejo nad 30 stopinj, jih najdete ob reki Idrijci.

   

  Reka Idrijca pa je zelo priljubljena tudi med ljubitelji športnega ribolova saj tod domuje soška postrv.

   

  Pozimi je najbolj živo v smučarskem centru Cerkno. Tu lahko smučate, deskate na snegu, tekate na smučeh, se sankate ali izvajate vragolije v snežnem parku.