Kolesarske poslastice

  Unikatna kolesarska doživetja v Sloveniji

  S kolesom v podzemlje ali po zapuščenih predorih? Zakaj pa ne.

  Ljubezen do kolesarjenja smo združili z dobro mero adrenalina in veliko porcijo avanture. Rezultat? Kolesarska poslastica brez primere.

  S kolesom v podzemlje

  Ste za kolesarsko avanturo 700 m globoko v podzemlju gore Peca? V podzemlju, med Peco in Uršljo goro na Koroškem se nahajajo boga nahajališča rude. Posledično se je razvilo rudarstvo. V 300 letih, kolikor je rudnik obratoval, so ustvarili več kot 800 kilometrov podzemnih rovov. Po prenehanju obratovanja je nekatere podzemne dela zalila voda in ustvarila čarobna podzemna jezera.

  Kolesarska pot Parenzana

  Rudnik je danes odprt za turiste. Radovedni si ga lahko ogledajo z vlakcem, bolj pogumni pa s kolesom ali kajakom. Vodniki, nekdanji rudarji, vas bodo popeljali skoraj 700 metrov pod površje gore Pece po potopljenih rovih nekdanjega rudnika. Globoko pod zemljo boste lahko čisto sami odkrivali podzemne poti.

  Utrinki s kolesarjenja ob solinah

  Zapuščen rudnik pod Peco si radovedneži lahko ogledajo z vlakcem, bolj pogumni pa podzemne rove raziskujejo s kolesom ali kajakom.

  Po zapuščenih predorih

  Kolesarska pot »Parenzana – Pot zdravja in prijateljstva – poteka ob obali in zaledju. Deloma je speljana po zapuščenih predorih. V celoti meri pot 123 km in vodi od Trsta v Italiji, čez slovensko obalo do hrvaškega Poreča. Je nazahtevna in zelo priljubljena med družinami in rekreativci nasploh. Primerna je tako za kolesarjenje kakor pohodništvo.

  Speljana je po nekdanji ozkotirni železnici, ki je od 1902 do 1935 na 123 km dolgi poti povezovala Trst in Poreč s kraji v notranjosti istrskega polotoka. Poteka skozi obalna mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk, za posebno doživetje pa vodi tudi skozi zapuščene kratke predore. Najbolj znan je predor Valeta med Strunjanom in Portorožem. Dolg je 550 m. Trasa je danes lepo urejena in opremljena z označevalnimi tablami, predori pa osvetljeni. Če se navdihujete nad zgodovino in tehniko, se na poti ustavite v muzeju Parenzana v Izoli. Spoznali boste tehnično dediščino slovenskih obmorskih krajev.

  Podajte se pod zemljo in po zapuščenih predorih. S kolesom seveda.