Mediteranska in Kraška Slovenija

Čudežni podzemni svet

Kraško-mediteranska Slovenija

  Postojnska jama

  Skozi milijone let so drobne vodne kapljice na Krasu oblikovale veličastne kapniške strukture in ustvarile eno najlepših jam na svetu

  Vreme

  Danes

  Postojnska jama

  31°


  • Fri

   31°
  • Sat

   33°
  • Sun

   34°

  Če se boste odločili obiskati eno najznamenitejših podzemnih jam na svetu, Postojnsko jamo, vas bo pot zanesla proti Postojni. Postojna leži dobrih 40 minut vožnje z avtomobilom zahodno od Ljubljane in predstavlja naravni prehod med Sredozemljem in vzhodnim obrobjem Alp. Tu boste že lahko začutili močan severovzhodni veter burja, značilen za Mediteransko in kraško Slovenijo. Burja je značilna po sunkih, ki prečistijo ozračje in preganjajo oblake.

   

  Glavna zvezda tega območja je seveda Postojnska jama. Ta svetovno znana podzemna lepotica je največja kraška jama v Sloveniji s kar 20 km podzemnih rovov. Za turistični obisk Postojnske jame je urejenih dobrih 5 km rovov. V jamo se zapeljete z majhnim vlakom, nato pa v spremstvu vodnika nadaljujete peš. Kapniške formacije in podzemne dvorane so res izjemne!

  Dobrodošli v Parku Postojnska jama.

  Čarobni košček kraškega sveta, skrit med Alpami in Jadranskim morjem, očara vsakogar, ki vstopi vanj. Tu se ustavi, presenečeno ozre in ga nato radovedno razišče do zadnjega kotička.

  Zaslugo za pestro podzemlje imajo prepustna, apnenčasta tla, značilna za kraški svet, ki jih je voda v milijonih letih preoblikovala in ustvarila značilne površinske in podzemne oblike. Postojnska jama pa ni znana samo po svojih lepotah. Tu je doma tudi človeška ribica, endemit, ki se je prilagodil edinstvenemu jamskemu okolju brez svetlobe in dolgih obdobjih brez hrane. Prvič so jo odkrili leta 1797 v Črni jami, enem od vhodov v Postojnsko jamo.

   

  Jama ima bogato geološko in turistično zgodovino. Botrovala je rojstvu krasoslovja, speleobiologije, v jami in njeni neposredni bližini so tudi pomembna arheološka najdišča. Več o tem je mogoče izvedeti na razstavi EXPO Postojnska jama – kras, ki je na ogled v neposredni bližini Postojnske jame.

   

  Le nekaj kilometrov od Postojnske jame je v 123 m visoko navpično steno vklesan več kot 800 let star Predjamski grad. Za največjim jamskim gradom na svetu je preplet skrivnih rovov, od koder je v srednjem veku odhajal na roparske pohode Erazem Predjamski.

   

  Pod Predjamskim gradom se skriva kar štiri nadstropja obsegajoča Jama pod Predjamskim gradom. Del jame si lahko ogledate v sklopu grajskega ogleda, drugi del pa v sklopu doživljajskih avantur.

   

  Aktivno v Postojnski jami in okolici

  Turistični ogled Postojnske jame je primeren prav za vsakega. Dostop je urejen tudi za družine z otroki in gibalno ovirane. Seveda pa je tu že od nekdaj razvito jamarstvo. Če si želite Postojnsko jamo spoznati kot pravi jamar in izkusiti zahtevnejše prehode, se lahko na ture odpravite z izkušenimi vodniki. Pustolovščine so namenjene manjšim skupinam, izberite primerno vašim izkušnjam in telesni pripravljenosti.

   

  Poleg Postojnske jame in Predjamskega gradu so v okolici Postojne zanimivi še gozdnata kraška planota Hrušica, Planinsko polje ter Javornik. Okolica je primerna tudi za raziskovanje peš ali na kolesu.