Najlepše doline Slovenije

  Bi radi obiskali najlepše doline Alp? Našli jih boste na severu Slovenije, tik avstrijsko-slovenske meje. Ledeniki so v skalovje urezali tri globoke doline, ki dandanes obiskovalcu nudijo izjemne poglede. Sestavljajo jih Logarska dolina, Matkov kot in Robanov kot. Razporejene so ena poleg druge, tako da jih ni težko raziskati, ne glede na to, kje si boste uredili bazo.

   

  Kamniško-Savinjske Alpe v teh dolinah pred vami razgrnejo pravo bogastvo naravnih in kulturnih znamenitosti. Najlepše poglede na vse doline boste našli na Solčavski panoramski cesti, ta vas bo na 37 km dolžine popeljala mimo dih jemajočih razgledov na vrtoglave vršace in prelestne doline ter mimo samooskrbnih visokogorskih kmetij, ki že stoletja pridelujejo domače specialitete in nudijo gostoljubje popotnikom visokogorskega sveta.

  Po njej se lahko odpravite ali peš ali s kolesom, na njej pa vas čaka 20 urejenih postojank. In ne skrbite, ni vam potrebno prehoditi celotne poti naenkrat, saj je pot smiselno razdeljena, za enodnevni izlet je najbolje, da se podate na njen osrednji del, kjer vas bo na 21 km čakalo 12 postojank. Solčavska panoramska cesta ima štiri vstopne točke. To so Solčava, Logarska dolina, Zgornje Sleme s koroške strani in mednarodni mejni prehod Pavličevo sedlo iz Avstrije.

  Ko govorimo o nezahtevnih poteh, na katere se lahko odpravite tudi družine z majhnimi otroci, ne smemo mimo tematske poti Solčavske tise in poti po Logarski dolini. Pot Solčavske tise je urejena krožna tematska pot, ki vam bo vzela kakšno urico in petnajst minut, na njej pa boste obiskali 700 let staro tiso z deblom mogočnega premera več kot enega metra. Pot po Logarski dolini pa je nekoliko daljša z dolžino 7 km, za katero boste porabili približno 3 ure lahkotne hoje. Seveda se ji lahko priključite na kar nekaj mestih po dolini in jo tako poljubno skrajšate, v celoti pa vas bo popeljala od začetka doline pa vse do slapa Rinka. Po poti boste videli drugi izvir Savinje, mogočne skalne balvane, olcarsko in oglarsko bajto, lovsko prežo, brin velikan…skratka, pot predstavlja eno najlepših možnosti obiska Logarske doline.

  Te tri doline poleg lastne lepote obiskovalcu predstavljajo tudi odlično izhodišče za resne visokogorske ture. Recimo na Kamniško Sedlo, Podolševo, Grintovec, Dom na Okrešlju ipd. , ki so aktualne tudi v zimskem času, če iščete zahtevnejše vzpone.

  Pomembna informacija za obiskovalce! Za podkrepitev obvezno zavijte na tradicionalne domače žgance s kislim mlekom, sendvič pa si obložite z savinjskim želodcem, lokalno mesno delikateso. Lačni zagotovo ne boste in energije bo dovolj za uživanje v tem čistem in prečudovitem gorskem okolju.

  Če imate raje kot hojo vožnjo na dveh kolesih, odlično, Solčavsko panoramsko pot lahko tudi prekolesarite, a ker je promet v dolinah omejen, so tudi ondotne cestice nadvse prijeten kolesarski poligon. V centru Rinka si lahko kolesa izposodite po ceni 25€ (klasično) ali 45€ (električno).

  V prihajajočem zimskem času so po ravnicah Logarske doline urejene tudi proge za tek na smučeh, tu pa boste našli tudi zaledenele slapove, izredno primerne za ledno plezanje, zelo popularen je na primer tisti za hotelom Plesnik.

  Zimski utrinki treh dolin - snežna odeja divjih in samotnih alpskih pobočij ter pravljični svet Kamniško-Savinjskih Alp

  Potopite se v video utrinke življenja iz Solčavskega