V naravo po nova znanja in edinstvena doživetja

Sprehodite se po naj tematskih poteh

  Naj tematske poti

  Sprehodite se po naj slovenskih tematskih poteh, spoznajte edinstveno naravno in kulturno dediščino in se naučite veliko novega.

  Učna pot Škocjan

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 2 km
  Trajanje: 1 ura

   

  Če spremljate kapljico, ki je simbol učne poti, vas bo popeljala po čudoviti kraški pokrajini parka Škocjanske jame. Po poti boste spoznali naravne kraške pojave in kulturno dediščino. Sprehod po poti se začne in konča pred informacijskim centrom v Matavunu. Pot, ki je dolga približno dva kilometra in traja okoli uro hoda, vas pelje okoli Velike in Male Doline, kjer lahko uživate v prekrasnih razgledih na globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo reko Reko in sosednje hribe. Del učne poti sta tudi J’kopinov in Jurjev skedenj v Škocjanu, kjer sta urejeni etnološka zbirka in zbirka odkrivanja in raziskovanja Škocjanskih jam.

  Učna pot Škocjan

  Učna pot Škocjan

  Pot kulturne dediščine Žirovnica

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 10 km
  Trajanje: 4 – 5 ur

   

  Pot kulturne dediščine Žirovnica sodi med najstarejše tematske poti v Sloveniji in ima edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije. Povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod goro Stol v Karavankah: Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, Spominski čebelnjak Antona Janše na Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. 10 kilometrov dolga krožna pot je speljana po lokalnih, vaških in poljskih cestah, del poti tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z usmerjevalnimi tablami, ki vas vodijo od ene do druge znamenitosti. Table so nameščene v obe smeri, da lahko z odkrivanjem poti začnete na poljubnem izhodišču.

  Pot kulturne dediščine Žirovnica

  Pot kulturne dediščine Žirovnica

  Vinotour

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 11 – 24 km
  Trajanje: 3 – 6 ur

   

  Vinotour je mednarodna pot med slikovitimi vinorodnimi griči, ki vas popelje mimo ceste v obliki srca, enega izmed najbolj fotografiranih kotičkov Slovenije. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij.

   

  Posebnost teh poti je, da si lahko poljubno prilagodimo dolžino svoje poti. Danes je že pet krožnih poti (rdeča, oranžna, modra, zelena, rumena), dolgih od 11 do 24 kilometrov. Poti so ustrezno označene z rumeno markacijo in oznakami v obliki steklenice, pri čemer barve ustrezajo imenom posameznih poti.

   

  1. Rdeča pot: 11 kilometrov, 19 postaj, 3 ure
  2. Oranžna pot: 22 kilometrov, 29 postaj, 5,5 ur
  3. Modra pot: 24 kilometrov, 28 postaj, 6 ur
  4. Zelena pot: 13 kilometrov, 14 postaj, 3,5 ur
  5. Rumena pot (poteka pretežno po avstrijski vinski cesti): 12 kilometrov, 18 postaj, 3 ure
  Vinotour

  Vinotour

  Naravoslovna učna pot po sledeh Vodomca

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 5,2 km
  Trajanje: 2 uri

   

  Pot ljubitelje narave in pohodništva vodi od vasi Cerovo, proti Vodomčevemu gaju, skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Tam je po Pripovedki o Podlomarjih dežela Podlomarjev. Od tu naprej se pot dviguje po kraškem gozdnem terenu do Županove jame. Nadaljuje se v smeri enega redkih, ohranjenih protiturških taborov, Tabora Cerovo. Od tam se spusti nazaj proti vasi Cerovo. Celotna trasa krožne učne poti je dolga 5,2 km, lahko pa prehodite tudi krajši krog, tako da se v Podlomu odpravite po poti, ki pelje na Cerovo. Pot je opremljena z usmerjevalnimi tablami, ter tremi informacijskimi tablami, na katerih je predstavljena panoramska karta območja.

   

  Posebna zanimivost so informativne table s panoramsko karto. Izdelane so tako, da si obiskovalec s pomočjo spletne aplikacije na telefonu ali tablici ogleda celotno učno pot na sodoben, interaktvni način. Z možnostjo uporabe spletne aplikacije so izdelane tudi zgibane panoramske karte naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca.

   

  Ob poti se obiskovalec lahko ustavi ob 22-tih tablah s poučno vsebino. Ena od posebnosti učne poti sta tabli, ki poleg slik in kratkih opisov tukaj živečih ptic, omogočata poslušanje oglašanja posamezne ptice. Na območju učne poti so v sodelovanju z ornitologi postavljene gnezdilnice za plavčka, plezalčka, veliko in čopasto sinico ter druge gozdne ptice. Posebne, velike gnezdilnice so postavljene tudi za sovo kozačo, pegasto in lesno sovo. V okolici Županove jame in Tabora Cerovo so postavljena gnezdišča za netopirje.

   

  Namen in ključni cilj projekta razširitve naravoslovne učne poti, ki ima svoj uspešni začetek v Logu pod vasjo Cerovo, je osveščanje in izobraževanje ljudi vseh starosti, v smeri ohranjanja in pomena biotske raznovrstnosti ter odnosa človeka do narave.

  Naravoslovna učna pot po sledeh Vodomca

  Naravoslovna učna pot po sledeh Vodomca

  Strunjan v podobah morja

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 5,3 km
  Trajanje: 1,5 ure

   

  Tematska krožna pot razkriva Strunjan v podobah, ki jih je ustvarilo morje in se kažejo v naravnih in kulturnih znamenitostih tega edinstvenega še ohranjenega koščka slovenske obale. Slikovita pot po parku razkriva vse morske skrivalnice, ki jih obiskovalci lahko spoznajo. Urejenih je 15 postajališč z interaktivno vsebino in klopmi iz peščenjaka ter 4 vstopne točke. Pot, katere izhodišče je Center Krajinskega parka Strunjan v Strunjanskih solinah, je dolga približno pet kilometrov in pol, prehodimo pa jo v približno uri in pol.

  Strunjan v podobah morja

  Strunjan v podobah morja

  Živi muzej Krasa

  Težavnost: lahka
  Dolžina: odvisno od trase
  Trajanje: 2 – 4 ure

   

  Malokje drugje boste na enem mestu našli toliko tipičnih kraških pojavov: vrtače, uvale, udorne doline, škrapljišča, brezna in seveda podzemne jame. Živi muzej, ki na preko 700 hektarih predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, je edinstveno naravno, ekološko pomembno območje. Njegov večji del sodi v območje Natura 2000. Območje muzeja v naravi se razteza med Sežano, Lipico in bivšo slovensko-italijansko mejo, vzdolž povezovalne osi po stari avstro-ogrski cesti Sežana – Bazovica. V okviru muzeja so urejene tematske in čezmejne rekreacijske poti ter označene interesne točke. Obisk Živega muzeja Krasa je izjemno doživetje, saj je umeščen v območje t.i. klasičnega krasa z največjo intenziteto kraških pojavov, z velikim številom vpisov v register zavarovanih naravnih vrednot in zavarovanih naravnih območij. Na robu območja se nahajata tudi najstarejša turistična jama v Evropi, jama Vilenica, ter najbolj slikovita neturistična jama v Sloveniji, Gustinčičeva jama. Globoko pod površjem teče čezmejna reka Reka / Timav. Živi muzej Krasa prečkata pohodniška pot Alpe Adria Trail ter Gozdna učna pot Josef Ressel, ki se prične v Naravoslovnem didaktičnem centru Bazovica in zaključi v Kobilarni Lipica.

  Živi muzej Krasa

  Živi muzej Krasa

  Kneippova bosonoga pot

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 3,2 km
  Trajanje: 1 ura

   

  Užitek je sezuti čevlje, stopiti bos in občutiti zemljo pod svojimi nogami. Hoja z bosimi nogami je ena najbolj učinkovitih naravnih telesnih terapij. 3,2 km dolga bosonoga pot je opremljena z  dvanajstimi vadbenimi elementi. Poteka po travniku, pesku, skozi gozd ter drugih naravnih materialih. Majhne mišice stopala se bodo krepile na mehkobi trave, lubja, zemlje, peska, tudi vodnih kamnov. Na poti lahko v naravnem okolju izvajate tudi druge Kneipp terapije kot sta štorkljasta hoja in kopel rok. Izhodišče je pri Termah Snovik v Tuhinjski dolini.

  Kneippova bosonoga pot

  Kneippova bosonoga pot

  Učna pot škrata Bisera

  Težavnost: srednja
  Trajanje: 2 uri

   

  Učna pot Škrata Bisera je namenjena generacijam od vrtca do rekreativnih upokojencev. Pot je oblika zelenega trajnostnega turizma in povezuje občini Mestno občino Velenje in občino Dobrna. Zajema področja biologije, zgodovine, geografije, kulturne in naravne dediščine, prehrane, kmetijstva, pohodništva, psihologije in sprostitve. Na poti boste spoznali značilnosti okolja, v katerem se nahajate, kot sta gozd in voda. Obiskali boste Temnjaški potok, Vovkov mlin, gozd, Kačji grad, Zbirko starin Blažiš in Domačijo Lamperček, kjer se pot začne in konča.

  Učna pot škrata Bisera

  Učna pot škrata Bisera

  Učna pot Drvošec

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 7,5 km (v obe smeri)
  Trajanje: 3,5 – 4 ure (v obe smeri)

   

  Učna pot Drvošec, ki nudi izjemne poglede na Cerkniško jezero, poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3.7 km (v eno smer) primerna za vsakogar, ki le pazi na primerno obutev.  Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke (prehranjevalni splet, plezalo ris, silhueta medveda in volka). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava.  Pot je označena s piktogramom ptice bobnarice, ki ji lahko sledite na oznakah na stebričkih tekom celotne poti.

  Učna pot Drvošec

  Učna pot Drvošec

  Tematska pot po Logarski dolini

  Težavnost: lahka
  Dolžina: 7 km (v eno smer)
  Trajanje: 3 ure (v eno smer)

   

  Pot po Logarski dolini je naravoslovno-etnografska pot, ki vodi skozi čudovite kotičke ohranjene narave in kulture Krajinskega parka Logarska dolina. Med njimi so drugi izvir Savinje, mogočni skalni balvani, olcarska in oglarska bajta, lovska preža, brin velikan in številni drugi, vrhunec poti pa je pri slapu Rinka.

   

  Približno kilometer za mestom, kjer vstopite v Logarsko dolino, boste na desni, preden prečkate most, opazili lesene usmerjevalne table. Za pot v dolžini 7 km boste potrebovali okoli 3 ure zmerne hoje (v eno smer). Na po se lahko poate na več mestih vzdolž doline in tako po želji prilagodite ali skrajšate izlet.

  Tematska pot po Logarski dolini

  Tematska pot po Logarski dolini