Gorski tek

Čez drn in strn

  Gorski teki v Sloveniji

  Gorski teki so v Sloveniji zelo priljubljeni in imajo že dolgo tradicijo. Pridružite se nam pri teku s čudovitimi razgledi tudi vi!

  Tradicija gorskih tekov v Sloveniji je dolga. Med prvimi so bili v sklopu Triatlona jeklenih v Bohinju, kjer so tekmovalci morali premagati vzpon s Pokljuke do Vodnikove koče na Velem polju ali celo do koče Planika pod Triglavom. Eden pomembnejših začetkov gorskih tekov so tudi vsakoletni teki na Šmarno Goro, ki je v letu 2021 že 43. po vrsti. Za najbolj ekstremnega še vedno velja tek na Grintovec v Kamniško-Savinjskih Alpah, kjer tekmovalci premagajo višinsko razliko več kot 1.900 m.

   

  V letih 1994 in 2000 se je v okviru t.i. ekipnih pentatlonov vzpostavila tudi disciplina gorski tek. To so bili že zametki turistično-športnih prireditev, katerih so se udeleževali tudi tujci. Od leta 2011 dalje so se razvila t.i. treking tekmovanja, kjer je bilo potrebno na dolžinah 10, 20 ali 40 kilometrov poleg gorskega teka obvladati tudi osnove orientacije. Tudi ta tekmovanja so bila mednarodna.

   

  Kasneje, od leta 2017 dalje, so se v Vipavski dolini in Dolini Soče razvili t.i. trail run-i na tudi do 100 kilometrov dolgih razdaljah.

   

  Na Šmarni gori je vsako leto zaključni tek svetovnega pokala v gorskih tekih.

  Gorski tek

  Trenutno je najbolj popularna trail run liga Alpe Adria Trail Cup, ki povezuje trail dogodke v Alpe Adria regiji. Razdalje tekov so od 10 do 170 km po alpskem in mediteranskem terenu. Cilj Alpe Adria Trail Cup lige je združiti najboljše domače in tuje trail tekače in tudi rekreativce, ki želijo tekmovati z najboljšimi in uživati v odličnih dogodkih:

   

  Vedno na pravi poti

  Z interaktivnim zemljevidom do vašega popolnega doživetja na prostem. Vedno na pravem mestu ob pravem času na pravi poti.

  Ponudbe

  Obvestilo
  Začasno zaprta planinska pot
  ZAPRT zahteven odsek planinske poti Sedlo Planja (2349 m)–Mlinarica (2006 m). Več informacij