Srednjeveška mesta v objemu gozdov

Osrednja Slovenija

Raziščite srednjeveška mesta v objemu zelenih hribov

Osrednja Slovenija

  Škofja Loka in Idrija

  Škofjeloško in Idrijsko hribovje povezujejo mnoge poti, ki vodijo do vrhov, s katerih seže nepozaben pogled daleč naokoli.

  Vreme

  Danes

  Škofja Loka in Idrija

  25°


  • Sun

   26°
  • Mon

   28°
  • Tue

   30°

  Škofja Loka je eno naših najstarejših mest ob sotočju rek Poljanska Sora in Selška Sora. Lepo ohranjene srednjeveške ulice, ki stojijo na rečnih terasah, razkrivajo bogato kulturno dediščino. Tu najdete ostaline rapalske meje, s katero je bila leta 1920 določena meja med Kraljevino SHS in Kraljevino Italijo. Po nekdanji meji danes poteka tematska pot.

   

  Leta 1987 je bilo mesto razglašeno za kulturni spomenik.

   

  Če se boste odpravili raziskovat okolico in boste zavili proti Žirem, nadaljujte pot do Idrije. Idrija je najstarejše slovensko rudarsko mesto, znano po rudnikih živega srebra, ki so tu obratovali več stoletij. Staro mestno jedro je uvrščeno na UNESCO. Mestu daje značaj tudi reka Idrijca in okoliški hribi.

  Doživite mistično pokrajino na svoj način

  Sredi Slovenije, kjer se Alpe že nagibajo proti morju, raziskujte tisočletne impresije kulture, umetnosti in narave.

  Aktivno v Škofji Loki in Idriji

  V objemu Škofjeloških hribov in dolin poteka več sto kilometrov označenih in urejenih kolesarskih poti. Škofjeloški kolesarski poligon (pumptrack) je priljubljen med kolesarji, rolkarji, rolerjih in voznikih skirojev.

   

  Tako Škofjeloško kot Idrijsko hribovje sta prepredena z urejenimi in markiranimi pohodnimi potmi različnih težavnosti.

   

  V poletnih mesecih se lahko osvežite ob lepo urejenih naravnih kopališčih, ki jih tod ne manjka. Poljanska in Selška Sora ter Idrijca so izvrstne za ribolov. Vode so bogate s postrvjo, šarenko, lipanom, klenom, mreno in zlatovčico. Brzice, tolmuni in prelivi so lahko dostopni, reki sta lovni v celem toku.

   

  Snežne radosti lahko doživite na bližnjih smučiščih Stari vrh, Cerkno ali na katerem od manjših smučišč: SKI center Javornik, Rudno, Bukovica, Tekaško smučarski center Vojsko, smučišče Bor.

   

  Idrija je poznana po čipkarstvu. Obiščite Festival idrijske čipke. V Škofji Loki je priljubljena prireditev Dan oglarjev.