Odpravite se po poteh, po katerih je hodil Martin Krpan

100 km dolga krožna pohodniška in kolesarska pot

  Velika Krpanova pot

  Velika Krpanova pot je 100 km dolga krožna pohodniška in kolesarska pot, označena s prepoznavnimi markacijami, poteka pa po poteh, po katerih je hodil Martin Krpan, legendarni literarni ljudski junak iz zgodbe slovenskega pisatelja Frana Levstika.

  Pot se začne v Pivki in gre čez gozdnate Javornike skozi Šilentabor in zgornjo dolino Pivke do roba Cerkniškega jezera. Nato vodi do Loške doline, kjer se začne vzpenjati do Blok blizu gradu Snežnik, od tam pa je mogoče nadaljevati čez Slivnico ali se po strmem pobočju spustiti do Cerkniškega polja, kjer se odpre čudovit razgled na Cerkniško jezero. Pot gre nato skozi slikovit Rakov Škocjan, kjer se vzpne do Postojne. Od tam vas popelje skozi dolino Pivke do Sv. Trojice in nazaj do začetne točke v Pivki.

  Bloško jezero (foto: Aleš Petrič)

  Na Krpanovi poti je 7 kontrolnih točk, kjer lahko izletniki prejmejo žig, točke pa so na zemljevidu označene z modro barvo na rumeni podlagi. Izletnikom so na voljo tudi informacije o sami poti. Številke zlasti označujejo večje znamenitosti, ki si jih lahko na poti ogledajo.

  Rakov Škocjan (foto: Aleš Petrič)

  Rekreativni pohodniki lahko pot prehodijo v štirih dneh, mogoče pa jo je prehoditi tudi v več krajših etapah. Pot poteka tako, da je primerna tudi za kolesarje in motoriste, v večini primerov pa omogoča prevoz tudi z drugimi prevoznimi sredstvi.

   

  Zemljevid Velike Krpanove poti je na voljo v turistično-informacijskem centru.

  Rakov Škocjan (foto: Aleš Petrič)