Vabeči izzivi Bele Krajine

  BELA KRAJINA

   

  Mehka, gričevnata pokrajina, ki se je odela v tople jesenske barve je v teh dneh vabeča kot le kaj. Dežela prepredena s potmi in stezicami, ki se vijejo med vinogradi in gozdovi, vinskimi zidanicami in turističnimi kmetijami, kjer se utrujen pohodnik ali kolesar lahko okrepča in, ne tako redko, obstane v objemu belokranjske gostoljubnosti.

   

  Za outdoor ljudi Bela Krajina ponuja umirjena doživetja, v skladu z umirjenim tokom rek Lahinje in Kolpe. Počasni tok rek se odraža tudi v počasnem toku življenja, v trenutku ko boste zaduhali belokranjski zrak, se bo mir naselil tudi v vas, potiskujoč skrbi v nek drug svet daleč stran.

   

  Za užitke v hoji bo vsekakor treba najprej na Mirno Goro, drugi najvišji vrh Bele Krajine. Sicer se lahko skoraj do vrha pripeljete z avtomobilom, zato je morda to dobra ideja za obisk v večernih urah prvega dne. Mirna Gora je prepredena z sprehajalnimi potmi, tako da lahko svoje pohajkovanje konkretno podaljšate.

  Pobeg v Belo Krajino

  V Beli Krajini je obvezen tudi obisk soteske Divji potok z njenimi tolmunčki in slapovi, ki jih je izklesal istoimenski potok. Pot je dolga slabe 4 km.  Približno 3x daljša pa je tudi krožna pohodna pot, ki vas bo popeljala ob reki Lahinji, poimenovana Jožefova pot. Tu boste našli tudi Krajinski park Lahinja, ki vam bo odstrl še več skrivnosti pokrajine v kateri se gibate.

   

  Za potešitev resne pohodniške žilice, predlagamo, da se podate na 24 km dolgo pot Metlika – Krašnji Vrh – Metlika. Pot vas bo nagradila s prekrasnimi razlogi, je pa tudi v celoti opremljena s usmerjevalnimi tablami.

   

  Kolesarji, ki radi na kolesu preživite cel dan, ali celo več dni, se boste zagotovo spoprijeli z skoraj 190 km dolgo kolesarsko potjo Via Bela krajina, ki vas bo preko asfaltnih in makadamskih cest in stezic popeljala okoli te vinorodne gričevnate pokrajine.

   

  Kolesarjenje v Beli Krajini

   

  Vsekakor pa se s kolesom zapeljite do najbolj znane naravne znamenitosti v Beli Krajini, Izvira Krupe , za prave gorske kolesarje pa je skoraj obvezen obisk in vzpon do gorskega centra Gače.

   

  Če ste pa že na jugu, se vsekakor spodobi obiskati in prehoditi najjužnejšo slovensko pešpot, ki poteka od Radencev do Damlja. Poteka ob najtoplejši slovenski reki, Kolpi, ki se poleti ogreje tudi krepko čez 25 stopinj in poleg plavanja ponuja vrhunsko kuliso za raziskovanje z SUPom ali kanujem.

   

   

  Da pa se človek ne vozi V Belo Krajino samo za en izlet, se vam izplača vzeti vikend (ali kakšen dan več), v tem primeru vam priporočamo outdoor specializirane  nastanitve: Hotel Bela Krajina, Kamp Bela Krajina, gorski center Gače.