Dolina Soče, Sedeznica na Kaninu, Uroš Ledinek

TOP 5 naravnih znamenitosti doline Soče

Spoznajte najbolj atraktivne naravne znamenitosti v Dolini Soče.

  Top 5 naravne znamenitosti dolina Soče, ki vas bodo prevzele

  Naravne znamenitosti in rekla Soča. Radi pohajkujete po neokrnjeni naravi in odkrivate nepoznane naravne zanimivosti? Dolino Soče zaznamuje bogata naravna in kulturna dediščina. Raziščite čudovito Dolino Soče in naj vas prevzame.

  Kanin mountain range

  Kaninsko pogorje
  (Foto: Uroš Ledinek)

  Izvir reke Soče se nahaja v dolini Trente, ne daleč stran od glavne ceste, ki vodi na Vršič. Vode, ki se iztekajo iz gorskih vrhov Julijskih Alp, privrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem. Ozka soteska se kmalu razširi in pospremi živahno reko Sočo na 138 km dolgo popotovanje vse do izliva v Italiji. Izvir je čudovita, vendar nekoliko težje dostopna naravna znamenitost, ki za ogled zahteva nekaj spretnosti. Po urejeni peš poti boste potrebovali približno 15 minut. V začetku je pot nezahtevna, v zadnjem delu pa postane bolj strma in je na najzahtevnejših predelih zavarovana z jeklenico. Priporočamo pohodniško obutev.

   

  V bližini izvira si lahko ogledate spomenik dr. Juliusu Kugyju, se sprehodite po poti, ki vodi čez divja prodišča doline Zapoden, in poiščete inspiracijo v rastlinskem alpskem vrtu Alpinum Juliana. Čarobna dolina Trenta vas bo navdušila z lepoto narave, umirjenostjo in prvobitnostjo, ki jo prebivalci še vedno s ponosom ohranjajo.

  Izvir Reke Soče
  (Foto: David Štulc Zornik, arhiv DS)

  Potok Lepenjica (tudi Lepenjca) izvira na koncu doline Lepene. Vode najprej padajo v visokem slapu, za katerim se zvrsti še več manjših slapov. Kotiček sredi neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka je priljubljena turistična točka ljubiteljev narave in sprostitve. Raj ribičev muharjev je še posebej slikovit, kjer je potok izdolbel okoli 100 m dolga in do 10 m globoka korita imenovana Šunikov vodni gaj, zaklad narave, ki mu pripisujejo zdravilne učinke. Do njega vodi nezahtevna označena pot, ki se začne ob cesti pri tabli za Šunikov vodni gaj. Ljubitelji daljših sprehodov se podajte na 3 km dolgo krožno pot, ki ima izhodišče v bližini kampa Klin. Območje ni primerno za kopanje.

  Šunikov vodni gaj
  (Foto: Živa Hernaus, arhiv DS)

  Ste za visokogorje? Obujte planinske čevlje in se podajte na najvišje ležeče jezero v Sloveniji. Krnsko jezero je ledeniško jezero, ki leži na višini 1.391 metrov, dolgo je nekaj manj kot 400 metrov, široko 150 metrov in globoko do 17 metrov. Z jezera je prečudovit pogled na Krn in ostale vrhove. Do jezera vodi več poti. Za lahko označeno pot, ki vodi iz Lepene izpred Doma dr. Klementa Juga, boste potrebovali 2 uri in pol. Okolica jezera je polna živo pisanega planinskega cvetja, med katerimi uspevajo tudi ogrožene vrste.

  Krnsko jezero
  (Foto: Miljko Lesjak, arhiv DS)

  Neizmerno lepa narava okrog Krna in Krnskega jezera je bila nekoč priča krvavim dogodkom soške fronte ter temačnemu obdobju Rapalske meje. Na bitke soške fronte opozarjajo ostanki strelskih jarkov, kavern in žičnih ograj. Jezero leži v Triglavskem narodnem parku, edinem narodnem parku v Sloveniji. Zavarovano območje v alpskem svetu je prednostno namenjeno ohranjanju ekosistemov in naravnih procesov, zato s spoštovanjem posebnih režimov v parku ohranimo naravo tako čisto in prvovrstno, kot je.

  POSEBNA PONUDBA

  Kamp Koren

  Vsakdo bo v kampu Koren našel nekaj zase, tako iskalci adrenalina kot tudi tisti, ki iščejo mir in stik z neokrnjeno naravo. Okolica je kot nalašč za kolesarjenje, pohodništvo, rafting, soteskanje in druga doživetja na prostem.

  Preveri našo ponudbo

  Edinstveno in eno najbolj zanimivih naravnih znamenitosti v Dolini Soče je zagotovo Kaninsko pogorje. Najobsežnejše pogorje Zahodnih Julijskih Alp je prostran kraški in večinoma skalnat svet, ki je bogat z naravnimi pojavi, kot so žlebiči, kotliči, škraplje, skednji ter naravni mostovi in okna. Kaninsko pogorje je prav tako bogato z brezni in jamami, kar je pravi raj za jamarje. Če se boste odpravili na vrh Visokega Kanina (2.587 m), boste deležni izjemnih panoramskih pogledov na Alpe, Jadransko morje in Tržaški zaliv. Smučanje nad 2.000 m s pogledi na Alpe in Jadransko morje je svojevrstno doživetje. Sončni Kanin, povezan z italijanskim smučiščem Sella Nevea, navdušuje z izjemnim gorskim ambientom in naravnim snegom vse do pozne pomladi. V poletnih časih ponuja tudi druga doživetja, kot so spust s kolesom, zipline in pohode ture. Zanimiv je ogled Prestreljeniškega okna in naravnega mostu na Kaninu, za družine pa je posebno doživetje prva družinska zavarovana pot (ferata) v Sloveniji. Ferata poteka preko strme stene na Prestreljeniku, in sicer od Sedla vse do Prestreljeniškega okna v skupni dolžini 750 metrov. S Kanina lahko poletite tudi z jadralnim padalom in uživate v panoramskem preletu tako poleti, kot pozimi.

   

  Za vse ljubitelje pohodništva se tukaj prepletajo tri daljinske poti, to so Juliana Trail, ki je 270 km dolga pot po Sloveniji, Alpe Adria Trail, mednarodna pot, ki povezuje Grossglockner z Jadransko obalo ter Pot miru, ki povezuje dediščino 1. svetovne vojne od Alp do Jadrana in je vpisana na seznam UNESCO dediščine. Poti so speljane po neokrnjeni naravi, mimo najlepših naravnih in kulturnih znamenitosti. Naužite se lepih razgledov, čiste vode, ki jo lahko pijete kar iz izvirov, spoznajte lokalno prebivalstvo in začutite preplet sedanjosti z zgodovinsko dediščino.

  Kanin Ferata | Photo: Ursa Drofenik

  Ferata na Kaninu
  (Foto: Ursa Drofenik)

  Na potep z izkušenimi vodiči!

  Če ste ljubitelj aktivnosti na prostem in adrenalina, potem se podajte na rafting, kanu ali kajak ter se spopadite z brzicami reke Soče. Lahko se podate na potep v visokogorje ali na odkrivanje lepot doline s kolesom. Vam jamarstvo požene kri po žilah? Podajte se v raziskovanje temačnega podzemnega sveta. Če niste dober poznavalec rek, gora in jam, je najbolje, da obiščete katero od lokalnih agencij in se na pot podate z izkušenim vodičem. V dolini Soče je aktivnih kar nekaj outdoor agencij: Positive sport agencija, Soča Freeride v Kobaridu, Soča Fun Park v Solkanu.

   

  Kje prespati v dolini Soče?

  Načrtujete daljši obisk doline Soče? Če imate radi bivanje na prostem, potem se odločite za nočitev v katerem od kampov. V Kobaridu je zelo poznan EKO Kamp Koren, ki se nahaja prav ob poti do slapa Kozjak. V dolini Soče so vam na voljo tudi številne zasebne namestite in hoteli, med njimi Hotel Boka blizu Bovca ob slapu Boka, Penzion Jelkin Hram v Drežnici pri Kobaridu, Penzion Kobala v Poljubinju pri Tolminu; Hotel Dvorec v Tolminu in Hotel Sabotin v Solkanu.

  Ponudba