Slovenia Outdoor Test: Alpina BREEZE

Alpina je z novo linijo BREEZE nakazala novo smer razvoja. Slovenia Outdoor jih je kupil za potrebe testiranja in tu lahko preberete naša opažanja.

Legendarni slovenski proizvajalec športne obutve Alpina ima za seboj zanimivo pot, z mnogo vzponi in padci. V zadnji letih so močno osvežili in posodobili obstoječe dizajne, ter njihove čevlje naredili ponovno zanimive za sodobnega kupca. Žal je kvaliteta izdelave po selitvi dela proizvodnje na Kitajsko pričela močno šepati, in je bila glavna cokla Alpininega razvoja. Lansko leto je na trg prišla nova linija lahkih pohodnih čevljev Breeze, zato smo šli  trgovino in vzeli par, da vidimo kakšna je stvar.

 

 

Čevlje smo testirali v jesensko/ zimskem času, testne terene so predstavljale predvsem gozdne in gorske stezice (z nekaj deleža utrjenih makadamov in asfalta), tako v suhih kot mokrih pogojih.

Linija Breeze sestoji iz 3 modelov: R-MID, X-MID in LOW. Prva dva sta pol gležnjarja, zadnji pa je nizki pohodni čevelj, cenovno so po tem vrstnem redu razvrščeni padajoče. Vsem je skupno oblikovanje, ki, vsaj v naših očeh, vleče na izgled kakšnega futurističnega prototipa. Prevladujoča je oblika hektagona (ali morda romba?), ki jo lepo dopolnjuje izrazit stranski profil Vibramovega podplata in poudarjajo izbrane barvne kombinacije, kot so sivo-modra, zeleno-črna-bela ali celo roza. Barvne kombinacije se po modelih razlikujejo, tako, da če vam je kakšna še posebej všeč, bo vaša izbira modela že vnaprej pogojena.  Vsi modeli imajo notranji vložek izdelan iz OrthoLite pene in Vibramov podplat (Megagrip oz. XS trek pri modelu LOW), je pa najdražji R-MID opremljen z membrano eVent, medtem, ko imata ostala dva nekoliko cenejšo membrano Alpitex. R-MID se pohvali tudi z zateznim sistemom podobnemu sistemu QuickLace, medtem ko sta ostala modela opremljena z klasičnimi vezalkami.

 

Oblika in prileganje

Oblikovno so čevlji, za naše oči, odlični

Resnično, eni izmed najbolj udobnih pohodnih čevljev, kar smo jih nosili.

— Slovenia Outdoor, Slovenija

Soočeni s to izbiro, smo tako stali pred polico in se poskusili odločiti, katerega bi vzeli. LOW smo odpisal skoraj takoj, saj nizke pohodne čevlje za v hribe le redko uporabljamo, za vsak dan pa so za naš okus nekoliko preveč »terenski«. Torej pol gležnjar. Ker ima R-MID boljšo membrano in je v zeleni barvi z modrimi poudarki dokaj čeden, smo sprva skoraj rekli to je to, ni treba zavijati najlepša hvala. Potem je pamet na srečo prevladala, pa smo jih deli še na nogo. Takojci se je pokazal morebiten problem. Sistem zavezovanja ima namreč na obeh straneh, ravno na mestu pregiba prsti-peta, dve ojačitvi. No, na tem mestu se ob pregibu material močno stisne in pritisne na stopalo. Težava iz vidika udobja in morebiti še bolj resna iz vidika vzdržljivosti, saj na takih mestih po navadi najprej pride do obrabe in lukenj. Zato smo na koncu vzeli model X-MID z klasičnimi vezalkami in se sprijaznili z nekoliko (predvidoma) slabšo membrano. Barva? Na koncu je kljub vsemu prevladala siva, ker se lepo poda samemu dizajnu čevlja.

 

Fotografije Peter Lenarčič

Udobje?

Preprosto vrhunsko. Resnično, eni izmed najbolj udobnih pohodnih čevljev, kar smo jih nosili. Stopalo pisca je v prednji sekciji nekoliko širše in ta čevelj mu paše kot ulit. Navadne vezalke ga povsem učinkovito zategnejo, čevelj se oprime noge tako tesno (udobno tesno!), da občutek prej spominja na domače copate, kot pohodni čevelj. K temu občutku prispeva tudi nizka, le 350g, teža.

 

Na stezicah?

Glede na lahkost in tesen oprijem, so čevlji pričakovani hitri in predvsem zelo natančno vodljivi po vseh vrstah terena. Z njimi boste brez problema izvajali hitre vzpone in spuste (da, tudi teči se da z njimi), kljub vsemu, pa so še vedno nekoliko pretrdi za dolgotrajen tek po utrjenem makadamu ali asfaltu (seveda vemo, da za to niso narejeni, vendar te čevelj sam hitro zapelje v tovrstne pregrehe). Najpomembnejša prednost čevlja se nam zdi v tem, da točno veš kje je podplat in sam čevelj, kar pomeni, da ga lahko natančno pozicioniraš na tisto skalo, korenino, špranjo….kjer ne bo zdrsnil. Vibramov Megagrip se je izkazal kot povsem zadovoljiv podplat tudi na vlažnem terenu, z dovolj zanesljivim oprijemom tudi na snegu.

Alpitex ni najboljša membrana na trgu, vendar opravlja svojo nalogo zadovoljivo, kar pomeni da ne premoči v prvi luži, ob daljši izpostavljenosti (recimo na snegu) pa bodo noge brez dodatne zaščite hitro mokre. V toplem podnebju bodo noge, če so vsaj malo nagnjene k potenju, vlažne.

Stanje obrabe

Obraba čevljev po tem, ko so bili uporabljeni na hitrih trekingih po Novi Zelandiji, Kornatih in seveda v slovenskih bregovih.

Fotografije Melita Brajkovec

Vzdržljivost?

Novih Alpininih pohodnih čevljev nismo niti približno testirali dovolj trdo in predvsem dolgo, da bi vam lahko podali odgovor na to vprašanje. Imamo pa znanko, ki jih obširno uporablja (prav tako X-MID) na svojih potepanjih po slovenskih vršacih, gorah Kanarskih otokov in nazadnje Nove Zelandije (od koder je samo za vas na našo prošnjo poslala slike trenutnega stanja), in njeno poročilo o vzdržljivosti čevljev je ugodno. Trenutno še ni nobene vidne obrabe ali poškodbe, prav tako lepilo podplata lepo drži (glej slike spodaj, ki jih je prijazno posredovala Melita Brajkovec)

 

Sodba

No, izgleda, da je Alpini z linijo BREEZE uspela vrnitev odpisanih. Znamka, ki v zadnji letih s kvaliteto ni bila ravno na »ti«, je z novo linijo dokazala, da je še vedno sposobna narediti vrhunski pohodni čevelj. Pohodni čevlji BREEZE so lahki, izredno udobni in natančno vodljivi, vse pa kaže, da bodo dobro prestali tudi preizkus časa (in zlorabe). Če torej iščete pohodni čevelj, ki ga boste uporabljali tako na krajših (ali malo daljših) sprehodih, kot tudi na izletih v malo bolj resne hribe, potem so Alpina BREEZE X-MID vsekakor vredni vašega pogleda, razmisleka in nenazadnje tudi denarja.