Poskrbite za svojo varnost v gorah

   

  Slovenija je alpska dežela in naše gore so čudovite. Premoremo 352 vrhov ki sežejo čez 2000m višine, 10.000 km planinskih poti in 5.000 km tematskih poti. Veseli bomo, če boste v njih uživali tudi vi in s sabo iz počitnic odnesli nepozabne spomine in izkušnje. Da bo vse tako kot mora biti, lahko v veliki meri poskrbite sami: v naše gore se odpravite primerno pripravljeni, opremljeni in oboroženi z ustreznimi informacijami. Kajti gore so neizprosne za tiste, ki podcenjujejo njihovo mogočnost in izzive, ki jih skrivajo. Pomnite: 

   

  V Sloveniji je lahko zelo dolgo zelo lahko, potem pa postane v zelo kratkem času lahko zelo, zelo težko! 

   

   

  PRIPRAVA

  Ne gre le za to, da si zavežete pohodne čevlje, spakirate sendvič in se odpravite na pot. Za varno in prijetno izkušnjo je pomembno, da si vzamete čas za ustrezno in podrobno pripravo.

   

  Z vložkom nekaj dodanega časa in truda v pripravo boste močno zmanjšali tveganja in možnost neprijetnih situacij, kar vam bo zagotovilo najlepšo možno izkušnjo gora.

   

   

  OCENA LASTNIH SPOSOBNOSTI IN NAČRTOVANJE

   

  Najpomembnejše je, da najprej ocenite lastne sposobnosti in sposobnosti članov skupine, fizično kondicijo in pohodniške spretnosti, pa tudi morebitne strahove (pred višino recimo). Gore od vas lahko zahtevajo izjemen fizični in psihični napor, torej – če ste nepripravljeni, to lahko predstavlja večje tveganje poškodb in vpliva na vaše zmožnosti odločanja.

   

  Če ne najamete vodnika, morate sami pripraviti načrt poti. Prepričajte se, da dovolj časa namenite raziskavi in uporabi zanesljivih virov.  Najbolj uporabne in predvsem zanesljive za navigacijo so še vedno klasične karte, naj bodo v merilu 1:50.000 ali 1:25.000. Ne zanašajte se zgolj na panoramske ali turistične zemljevide, saj jim manjkajo ključne podrobnosti. Vzemite si tudi nekaj časa in se seznanite s tehnikami branja zemljevidov in navigacije. Naučite se razlagati in brati simbole, legende in oznake na zemljevidih, da boste lahko natančno sledili zemljevidu in začrtani poti.

   

  Na slovenskih zemljevidih rdeča črta označuje lahko pot, rdeča črtkana črta zmerno zahtevno pot, rdeča pikčasta črta pa zahtevno pot, ki zahteva posebno opremo.

   

  Pozabite na Google Zemljevide! in se odločite za specializirane navigacijske aplikacije, kot je OutdoorActive, ki so zasnovane za dejavnosti v naravi. Te aplikacije zagotavljajo funkcije za izračun razdalje, nadmorske višine in predvidenega časa hoje. Obvezno prenesite potrebne zemljevide in poti GPX pred odhodom, da bodo delovale brez povezave, saj je povezljivost v gorah lahko omejena.

   

  Vedno imejte rezervni načrt v primeru nepričakovanih razmer ali če izbrana pot postane preveč zahtevna. Vaša raziskava mora vključevati tudi prepoznavanje alternativnih poti ali krajših poti, za katere se lahko odločite.

   

   

  Kaj dati v nahrbtnik?

  VREME

   

  V gorskem svetu se vremenske razmere hitro spreminjajo. Bodite pozorni in pripravljeni na vse spremembe. Z obveščenostjo lahko po potrebi prilagodite svoje načrte, pospravite ustrezno opremo in poskrbite za svojo varnost v gorah.

  Zanesljiva spletna mesta z vremenskimi napovedmi, kot sta ARSO in Windy.com, zagotavljajo najnovejše in natančne informacije, ki vam lahko pomagajo pri sprejemanju odločitev. Poleg napovedi imajo številne planinske koče tudi spletne kamere, ki v realnem času ponujajo poglede na okolico. S temi spletnimi kamerami si lahko ogledate trenutne vremenske razmere in ocenite oblačnost, vidljivost in količino snega.

   

  Sploh v poletnem času se je priporočljivo v gore odpraviti dovolj zgodaj, saj se s tem lahko izognemo popoldanskim poletnim nevihtam.

   

   

  POZIMI JE POMEMBEN FAKTOR TUDI PLAZOVITOST!

   

  Trenutna nevarnost plazov v Slovenskih gorah (Vir: CROSSRISK/ARSO )

   

   

  Kaj storiti med nevihto?

   

  Med pohodniško turo bodite pozorni na okolico in divje živali, od klopov in kač do kozorogov in volkov. Morate stopati previdno in paziti, kam stopate. Izogibajte se preveliki bližini živali, tudi če so videti neškodljive ali prijazne, saj so lahko divje živali nepredvidljive in nevarne. Spoštovanje njihovega prostora zagotavlja vašo varnost in dobro počutje prostoživečih živali. Ne pozabite, da se zaradi zajemanja popolne fotografije za Instagram ne splača ogrožati sebe ali rušiti občutljivega ravnovesja v naravi. 

  Pomemben vidik je tudi registracija vaše prisotnosti na vrhovih in v dnevnikih planinskih koč. To je dragocena informacija za gorske reševalce v primeru nesreč in jim pomaga, da vas hitreje najdejo. Gre za preprost korak, ki lahko močno pripomore k vaši varnosti.

   

  Redno ocenjujte razmere.  

  Preverite lastno raven energije in poslušajte svoje telo. Če vas bolijo noge ali ste preveč utrujeni, morate počivati in si vzeti potrebne odmore ter morda celo razmisliti o skrajšanju ture. Prenaprezanje lahko privede do izčrpanosti in poveča tveganje za nesreče.

  Bodite pozorni na vremenske razmere. Bodite pozorni na morebitne znake spreminjajočih se vremenskih vzorcev, kot so oblaki ali nenadni padci temperature. Vreme v gorah je lahko nepredvidljivo, zato bodite pripravljeni na nepričakovane spremembe.

  Ustrezno prilagodite načrt. Če se vreme poslabša ali je pot preveč zahtevna, bodite prilagodljivi in pripravljeni po potrebi spremeniti pot ali se vrniti. Pomembno je, da svojo varnost postavite na prvo mesto.

   

  V primeru nesreče ostanite mirni ter ocenite razmere in potrebe vpletenih. Prednostno poskrbite za svojo varnost in poskrbite za zaščito sebe in drugih pred nadaljnjimi tveganji.

  Uporabite komplet prve pomoči in opremo za nujne primere, kot sta odeja ali vreča za bivakiranje, da zagotovite potrebno oskrbo in udobje. Če imate potrebna znanja in spretnosti, nudite prvo pomoč po svojih najboljših močeh. 

  Takoj pokličite številko 112. Navedite bistvene podatke, tj. svoje ime, podrobnosti nesreče (kaj se je zgodilo, kje, kdaj), številom poškodovanih oseb in vrsto pomoči, ki jo potrebujete. Sodelujte z reševalci in upoštevajte njihova navodila.

   

  Kako informiramo reševalce?