Mobilnost v Julijskih Alpah

tudi preko vode

  Doživite Julijske Alpe z javnim prevozom

  Julijske Alpe že od nekdaj slovijo kot odlično izhodišče za raziskovanje lepot Triglavskega narodnega parka in destinacij, ki ga obkrožajo. Poleg obiska najbolj znanih turističnih točk Bleda, Bohinja, Kranjske Gore in Doline Soče, so obiskovalcem vse bolj privlačne tudi bolj odmaknjene alpske doline, prelazi in vrhovi, ki so zanimivi zaradi svoje enkratnosti in neponovljivosti, zahtevajo pa razmislek o tem kako priti do izhodišč, da ne spremenimo tihih dolin v bučna parkirišča. Da se vam ne bo treba drenjati in uničevati naravnega okolja, so destinacije Julijskih Alp pripravile ugodna parkirišča, dodatne avtobusne linije in shuttle prevoze do začetkov vaših avantur.

  V JULIJSKE ALPE Z JAVNIM PREVOZOM

  Ker pa se vsako popotovanje prične doma, zakaj ne bi ravnali trajnostno in obiskali Julijskih Alp z javnim prevozom?

   

  To je še posebej enostavno na gorenjski strani Julijskih Alp, kjer lahko izbirate med avtobusom in vlakom. Z vlakom se lahko pripeljete do Radovljice, kjer železniška postaja v neposredni bližini starega mestnega jedra ponuja izhodišče za kolesarjenje in pohodne poti, našli boste pa tudi nekaj posebnih predlogov za obisk Radovljice z vlakom. Tudi Jesenice, kjer se srečata gorenjska in bohinjska železniška proga so izhodišče za kolesarjenje – na primer po kolesarski stezi vse do Kranjske Gore. Bohinjska proga vas od tu lahko zapelje še na Bled ali pa naprej, v Bohinjsko Bistrico in skozi predor vse do Mosta na Soči. Do Mosta na Soči iz Bohinjske Bistrice lahko avto naložimo tudi na avtovlak. Izjemno slikovito popotovanje je to.

   

  Avtobus vam ponuja še več možnosti premikanja brez stresa, saj povezuje pomembna izhodišča in zanimivosti Julijskih Alp. Dobre povezave prestolnico povezujejo z Bledom, Bohinjem, Kranjsko Goro ter kraji ob poti (Radovljica, Žirovnica, Jesenice, Mojstrana), v poletnem času je na voljo tudi direktna povezava Ljubljana-Bovec. Z rednimi avtobusnimi linijami so dobro povezani tudi kraji v dolini Soče- Bovec, Kobarid in Tolmin z okoliškimi kraji, od koder lahko dosežemo tudi Novo Gorico.

   

   

  Public bus

  Javni prevoz je v Julijskih Alpah dobro razvit in prilagojen potrebam iskalcem doživetij

   

  V Dolini Soče so vzpostavljene 3 poletne linije in sicer „Bovec Hop On-Hop Off“ , »Kobarid Hop on – Hop Off« in »Tolmin Shuttle bus«.

   

  • Prva povezuje Bovec z (Mangartsko sedlo, Izvir Soče, Dom dr. Klementa Juga)

  Z omenjeno linijo se obiskovalci Bovca v juliju in avgustu vsak dan lahko podajo na več zanimivih lokacij. Z Bovca se tako lahko vsakodnevno odpeljejo na Mangartsko sedlo, od koder se lahko podajo na Mangart. Zanimiva linija iz Bovca vodi tudi proti Trenti in v bližino izvira reke Soče. Vmes pa se ustavi na priljubljenih točkah kot so Velika korita Soče, Šunikov vodni gaj in Doma dr. Klementa Juga, ki je znano izhodišče za obisk Krnskega jezera.

  Organizirane so tudi linije v bližino slapov Boke in Virje.

   

  • „Kobarid Hop on- Hop Off“ (Planina Kuhinja, Kolovrat, Breginj, Drežnica)

  Atraktivne avtobusne linije v juliju in avgustu vodijo tudi iz Kobarida. Do izhodišča za odkrivanje Krnskega pogorja pelje povezava Kobarid- Planina Kuhinja. Razgledišče Kolovrat in muzej na prostem povezuje linija Kobarid-Kolovrat. Do odmaknjenih idiličnih vasic na skrajnem zahodnem robu Slovenije pelje linija iz Kobarida proti Robidišču in Breginju, obiskovalca bo navdušila tudi povezava proti Drežnici.

   

  • „Tolmin shuttle bus“ (Tolminska korita, Javorca)

  Iz Tolmina v času med 25.6 in 4.9 peljeta povezavi v bližino cerkve Svetega Duha v Javorci in Tolminskih korit.

   

   

  Minibus shuttle in Bohinj

  Redni minibus in kombi “shuttli” med glavnimi lokacijami in izhodišči

   

   

  NA IZHODIŠČE POHODNIŠKIH TUR Z AVTOBUSI

  V času glavne poletne sezone destinacije Julijskih Alp organizirajo posebne prevoze na ključna izhodišča pohodnih poti. Avtobusi ali shuttle kombiji vozijo med turističnimi središči in večjimi parkirišči ter alpskimi dolinami in drugimi lokacijami. Tako se na primer na Pokljuko lahko zapeljete z Bleda in Bohinja, Blejski avtobus na Pokljuko pelje tudi mimo vhoda v slikoviti Vintgar, z Rudnega polja na Pokljuki pa se lahko odpravite na številne dogodivščine, lahko tudi kolesarske, saj ima shuttle tudi možnost za prevoz koles.

   

  Z vasi Dovje in Mojstrana vozi brezplačen avtobus v dolino Vrata v juliju in avgustu. Poleti obratuje tudi posebna linija med Mojstrano, Kranjsko Goro in Nordijskim centrom Planica.

   

  Iz Kranjske Gore vodita avtobusni liniji tudi čez dva prelaza proti dolini Soče. Po cesti čez najvišje ležeči slovenski prelaz Vršič z nadmorsko višino 1611m, ki je hkrati priljubljeno izhodišče za planinarjenje, avtobus vozi med junijem in avgustom in povezuje Kranjsko Goro in Bovec. Bovec in Kranjsko Goro povezuje tudi čezmejna avtobusno linijo, ki pelje čez prelaz Predel. Avtobus na tej relaciji ustavi tudi na italijanski strani: železniški postaji BoscoVerde, središču Trbiža ter Rabeljskem jezeru.

   

  Posebej razvejan je avtobusni transport »Parkiraj in se pelji« v Bohinju. V podporo trajnostni mobilnosti je organiziranih 8 posebnih linijski prevozov, ki obiskovalce z bolj oddaljenih parkirišč in vasi preko zgornje in spodnje bohinjske doline popeljejo do Bohinjskega jezera oz. izhodiščnih točk v okolici. Tako se obiskovalci poleg Bohinjskega jezera, z avtobusom lahko odpeljejo do križišča Vogar-Blato, ki je izhodišče za obisk številnih planin in Triglavskih jezer, v Dolino Voje s koriti Mostnice, Soriški planini, ki je priljubljena predvsem med pohodniki in gorskimi kolesarji, za slednje ima avtobus tudi nekaj prostora za prevoz koles. Prevozi so brezplačni in se izvajajo dnevno oz. nekajkrat tedensko, odvisno posamezne linije.

   

   

  Happy family

  Brezskrbni začetki avantur, ko se ne sprašujete kje boste pustili avto (in koliko boste za to plačali)

   

   

  Z AVTOBUSOM IN TURISTIČNIM VODNIKOM NA OBISK ZANIMIVOSTI

  Za goste, ki bivajo na Bledu ter v Radovljici in okolici, so posebno doživetje poletni vodeni ogledi, ki poleg prevoza na zanimive atrakcije vključujejo tudi vodenje. Z Bleda se lahko tako šest dni v tednu odpeljete na poldnevni izlet z avtobusom „Obišči in razišči“. Vsak dan v tednu je na voljo drug izlet, obiskovalci pa skupaj z lokalnim vodnik odkrivajo Kropo, Tržič z okolico, Begunje z Gradom Kamen, Jesenice in Bled. Izleti so brezplačni za imetnike kartice ugodnosti Julijske Alpe: Bled ali Radovljica, ki jo lahko pridobijo v svojih nastanitvah pod pogojem, da tam bivajo najmanj 3 noči.