Kam na turno smuko

v Julijskih Alpah

  Turna smuka v Julijskih Alpah

  Zima je že lepo pobelila vršace Julijskih Alp in na plan privabila vedno večje število navdušencev nad turno smuko. Kljub številčnosti turnih smučarjev, se nevarnosti v gorah niso prav nič zmanjšale. Še več, v določenih primerih so se lahko tudi povečale, Tukaj mislimo predvsem na iluzijo varnosti, ki jo dobimo ob poplavi slik na družbenih omrežjih in nas lahko pripravi do tega, da se odpravimo v hribe kljub nevarnim pogojem. Pa tudi vpliva same množičnosti obiska na našo percepcijo nevarnosti ne smemo zanemariti, vsi namreč vemo da se v gruči ljudi podzavestno počutimo bolj varno in samozavestno.

  Julijske Alpe so z svojimi lepotami, dobrimi snežnimi razmerami in razgibanimi tereni najbolj priljubljena turno smučarska destinacija v Sloveniji. Ob pravilni izbiri terena, glede na snežne in vremenske razmere, ponujajo tudi dovolj veliko »varnih« možnosti, ki zagotovijo da obisk ne bo zaman.

   

  Turnemu smučarju pretita dve nevarnosti, zdrs/padec in plaz. Pravočasno odkrivanje območji, kjer nam pretita ti dve nevarnosti, je bistveno za varno turno smuko v Julijskih Alpah. Da bi se uspešno izognili nevarnostim, sta ključna potrpežljivost in pozornost. Potrpežljivost pomeni, da se ne zaženemo v pobočja Julijskih Alp kot zajec v zelje, temveč premislimo, preverimo vremenske napovedi, stanje snega, opozorila in vse druge okoliščine, ki lahko vplivajo na naš izlet. Slike na socialnih omrežij pa naj bodo posledica pametnih odločitev, ne razlog za odhod v zasnežene hribe!

   

  Pozornost pa je potrebno ohranjati skozi celoten izlet, prečesavati okolico in odkrivati nevarna območja, zaplate ledu, sumljive nanose snega in paziti na to, kaj delajo ostali ljudje okoli nas (nad nami, predvsem). V začetku je močno priporočljivo, da se v Julijske Alpe odpravljamo le v družbi izkušenih vodnikov (vendar v čim manjši skupini) in tudi redno vadimo postopke reševanja, odkrivanja zasutih in uporabe reševalne in plezalne opreme. Ko se odpravljamo na nepoznani teren, je najem izkušenega vodnika zelo pametna opcija, ki omogoča tudi nekoliko večjo možnost sprostitve in uživanja. Gorski vodniki imajo namreč strokovno znanje o terenu in vremenskih razmerah, hkrati pa vam bo dober vodnik pomagal izboljšati spretnosti na zaledenelem terenu in doseči višjo raven turno-smučarskega znanja.

   

   

  Foto: Mojca Odar

  Turna smuka na Rodici

  Kam pa, v Julijskih Alpah?

  Za večdnevno odkrivanje Julijskih Alp, vsekakor priporočamo Juliana SkiTour. Je štiridnevno turno smučarsko potovanje čez Julijske Alpe. Je kombinacija štirih različnih turnih smukov. Njihov seštevek skupaj s transferji omogoča turno smučarsko pustolovščino čez celotno območje Julijskih Alp, od Kranjske Gore na severni pa do Tolmina na južni strani. Lahko ga opravite tudi v nasprotni smeri.

   

  Vsaka izmed štirih etap je ponujena v dveh različicah, da je v času odhoda izlet lažje prilagoditi dejanskim zimskim razmeram.

   

  Osnovna ideja te ture je turno smučarsko potovanje, na katerem ni treba prenočevati v mrzlih bivakih v gorah, ampak se vsak dan sproti vrnete v dolino, kjer si lahko privoščite topel tuš, normalno posteljo in spodobno večerjo. Izjemna zimska avantura tako postane dostopnejša, tudi za manj izkušene turne smučarje, seveda z usposobljenim vodnikom.

   

  Če govorimo o dnevnih izletih, sta  kralja turnega smučanja v Dolini Soče zagotovo Krn, ki je dostopen tako rekoč vso zimo ter italijanska stran Kanina, do katerega pridemo preko kaninske žičnice (ali iz smeri smučišča Sella Nevea) ali Hudi Vršič nad Krnico. Turni smuk s Kanjavca pa je namenjen zahtevnejšim ljubiteljem odmaknjenih strmin v središču Triglavskega narodnega parka. Za lahke turne smuke se odpravite na Kobariški Stol, Čisti vrh, Matajur (lepši smuki sicer na italijansko stran) ali čez Dren nad Mangartsko Planino. Zahtevno turno smuko v Dolini Soče pa predstavljata kot primer Turn pod Razorjem in Kanjavec iz Zadnjice. Vsekakor pa se podajte, če le razmere dopuščajo, na turno smučarski klasiki- Lanževico iz Lepene in južno stran Krna.

   

  V Karavankah se na odlično turno smuko lahko odpravimo na Hruški vrh, Klek, Korenščico, (v dobrih pogojih tudi Golica), a to so le nekateri vrhovi, saj je greben dolg in omogoča veliko izbiro, tako odprtih travnatih kot gozdnih smukov. Če se pomaknemo višje, proti Kranjski Gori, je priložnosti za turno smuko še več, od prijaznih vrhov Karavank na eni strani, do zahtevnejših smukov, kot so smuk z Kotovega sedla, Krnice, ali za Cmirom, na drugi strani. Nad Bohinjem je pravi mali zimski turno smučarski raj, v katerega vstop predstavlja Komna. Klasična tura na tem območju je Rodica v kombinaciji Voglom oz. Vogel v kombinaciji s Komno ali Komna v kombinaciji s Krnskim jezerom in Krnom.

   

  Soriška Planina z Možicem in Slatnikom, prav tako predstavlja popularno turno smučarsko destinacijo, primerno tudi za začetnike, saj smuka in vzpon nista tehnično zahtevna. Če ste na Bledu, potem vsekakor pridejo v poštev hribi, ki se dvigajo nad Pokljuko, kot na primer Viševnik in Debela peč, na izbiro pa so tudi tereni proti Mrežci, ki z gozdno smuko ponujajo varno opcijo v časih, ko je nevarnost plazov v Julijskih Alpah visoka.

   

  Turnemu smučanju v Julijskih Alpah tako nikakor ne bo dolgčas, tisti, ki se s tem čudovitim načinom obiskovanja gora šele spoznavajo, pa Julijske Alpe nudijo vrhunske terene, primerne za učenje, da ne omenjamo velike izbire odličnih turno-smučarskih vodnikov in inštruktorjev.

  Foto: Kofler Sport