book online

Winter season 2016/2017
December 16, 2016 to Easter mondat April 17, 2017

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily
[email protected] Reservation hotline: +1 800 1234 556
Trajanje poti

ni podatka
Dolžina poti

123 km
Težavnost

srednja
Smer

Ankaran-Lucija

Kolesarska pot Parenzana

Za eno lepših kolesarskih poti po slovenski in hrvaški Istri se lahko zahvalimo graditeljem ozkotirne železnice med Trstom in Porečem.

 

Parenzana je bila ozkotirna železnica, ki je med leti 1902 in 1935 obratovala na severozahodu Istre in povezovala pristanišči Trst in Poreč s kraji v notranjosti polotoka. V samo 33 letih delovanja je veliko prispevala k gospodarskemu napredku Istre, ker so po njej prevažali vino in oljčno olje iz okolice Buj in Motovuna, sol iz solin v Piranu in Sečovljah, istrski kamen, apno, premog in les, različne kmetijske pridelke in seveda potnike.

Parenzana ali Pot zdravja in prijateljstva, kot jo tudi imenujejo, je idealna trasa za rekreativne in tudi za zahtevnejše kolesarje, saj so nakloni zmerni, pot v dolžini dobrih 120 km pa pelje skozi številne zanimive istrske kraje.

 

Celotna trasa je speljana prek enajstih mostov, šestih viaduktov in skozi osem tunelov, kar priča o razsežnosti gradbenega podviga, hkrati pa naredi pot izredno zanimivo in privlačno. Parenzano lahko prevozite v enem kosu ali po odsekih, odvisno od telesne pripravljenosti, na pot pa se lahko odpravite s treking ali gorskim kolesom.

 

In kam na okrepčilo po prijetnem kolesarjenju in uživanju v sončnih razgledih? V tipično istrsko gostilno, seveda.

 

http://www.parenzana.net