book online

Winter season 2016/2017
December 16, 2016 to Easter mondat April 17, 2017

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily
[email protected] Reservation hotline: +1 800 1234 556

SloveniaOutdoor Test: Inov-8 TrailTalon 250

Tek po naravi, splošno imenovan Trail tek (stezičenje, če želimo biti popolnoma slovenski), z raznovrstno podlago in terenom je ena izmed lepših povezav med športom in zunanjim okoljem. Podjetje INOV8  (»inovate«) je ena izmed treh športnih znamk, ki jih povezujemo z trail tekom, drugi dve sta seveda Adidas in Salomon. Tokrat smo na test vzeli njihov lahki model Trail Talon 250.

Slovenia Outdoor TEST: INOV8-TrailTalon 250

Najprej razčistimo oznake. Inov8 označuje svoje modele z imenom, številko in dodatno oznako. Številka označuje težo copata, v našem primeru torej en copat tehta 250g. V praksi teža pomeni stopnjo blaženja, težji kot je copat, bolj je blažen. Dodatna oznaka je na primer GTX, ki označuje uporabo Gore-Tex tekstila. Tako pri modelu Trail Talon lahko izbirate med 250, 275 in 275 GTX.

Mi smo testirali model TrailTalon 250, torej najmanj blažen model brez GoreTex membrane. Če kupujete te vrste tekaških copat se morate najprej zavedati tveganja takšnega nakupa. Najpomembneje se je zavedati, da so naše noge (mišice in sklepi) povečini navajene na močno blažene športne copate, zato je prehod na manjšo stopnjo blaženja ali celo ničelno stopnjo blaženja zelo stresen. Da se izognemo zelo pogostim poškodbam, je potrebno prehod iz blaženih na manj blažene copate postopen in zelo počasen. Kratke razdalje in nežen tek, menjava superg na daljših razdaljah oziroma med treningi pa zelo priporočljiva (blažene vzemite s seboj v nahrbtnik in jih izmenjujte). Druga slaba lastnost ki jo morate imeti v mislih pa je, da se zaradi manj materiala hitreje obrabljajo.

Sedaj pa k testu. Model TrailTalon je označen kot hibrid, torej copat ki se ga lahko uporablja tudi na trdih podlagah (recimo utrjen makadam). To pomeni nekoliko manjše čepke (4mm) in nekoliko mehkejši podplat. Prav tako nimajo opore stopalnega loka, ozitoma kakršenkoli druge opore in stabilizacije ko smo že pri tem. Copate je testiral povprečen tekač v obdobju 4 mesecev, v katerih je bilo pretečenih cca 200km, od tega dve tekmovanji- Soča Outdoor Festival (25km) in Krk Island Trail (22km). Podlaga je bila nekje 10% asfalt, 10% skalnata podlaga, 30% makadam in ostalo gozdne steze in vlake.

Prvi občutki so čudoviti. Lahki kot peresce. Lepi. Če jih vržeš v Sočo, jih v takšni barvni kombinaciji ne najdeš več. Čepki niso tako veliki, da bi bili grozeči. Zgornji del je tanka mrežica, tako tanka da skozi pride dnevna svetloba. In seveda osvežujoč veter. Ni lepšega občutka kot dejansko začutiti hladni vetrič med nožnimi prsti sredi vročega vzpona po goli kamniti pokrajini. Če še niste nosili tako lahkih copat, se vam bo odprl nov svet. Samo zapomnite si in upoštevajte tveganja. Noge zahtevajo postopno privajanje, copati pa vas bodo spodbujali da greste hitro, hitro, hitro.

Oprijem čepkov je na suhi in vlažni podlagi odličen, v globljem blatu pa malo manj, vendar za tja tudi niso namenjeni. Na izrazito skalnati podlagi kot je tista na Krku, ki bolj spominja na lunarno podlago kot kaj drugega, so copati premehki in nogi ne nudijo potrebne opore. Tukaj se morate odločiti, ali vam ustreza da čutite, res čutite, podlago. Nekaterim je to všeč, nekaterim ni. Meni je, ker imam rad povratne informacije in večji občutek, kdaj bo copat zdrsnil. Na gozdnih tleh je to čudovit občutek, na makedamu, kaj šele skalah, malo manj. Proizvajalec copate oglašuje kot primerne za ultratrail, vendar so realno gledano verjetno malo premalo blažene (sploh sprednji del) in jih boste uporabljali za razdalje do največ 42-50 km, pri čemer je 25 km nekje optimalna razdalja.

Kakšna pa je kaj obraba, se sprašuješ? Krk je s svojimi ostrimi skalami smrt za lahke tekaške copate. Veliko je zapenjanja ob skale, zvijanja in drgnjenja. Med tekom sem preklinjal vsako skalo in z grozo razmišljal o prizoru luknjastih superg, ki ga bom uzrl v cilju. Toda presenetljivo, niti ene luknje, mrežica je ostala nepoškodovana, pa tudi čepki niso prehudo natrgani. Za tako lahke copate je rezultat po dobrih 200km več kot odličen!

Kar se nas tiče lahko Inov8 TrailTalon 250 gladko priporočimo, vsakemu trail tekaču za hitro premagovanje gozdnih stezic in vaških makadamov. Za izrazito skalnat teren pa vzemite kakšne bolj stabilne/ojačane tekaške copate.

Dodaj objavo