book online

Winter season 2016/2017
December 16, 2016 to Easter mondat April 17, 2017

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily
[email protected] Reservation hotline: +1 800 1234 556

Slovenia Outdoor Test: Vodni Meh Source WLPS 3l

Neusmiljeno poletno sonce razgreva nazobčano kamenje, na poti v gorske višave ste že nekaj ur in žeja je pričela vedno bolj zavzemati vaš miselni prostor. Velika plastenka vode, ki ste jo imeli s seboj se sumljivo hitro približuje izsušenemu stanju in jutranja odločitev, da sta dve plastenki resnično preveč prostorsko potratni, da bi jih tlačil v nahrbtnik, se izkazuje za vedno bolj neumno.

Če vsaj malo bolj resno preživljate čas v naravi/gorah, potem ste že bili dehidrirani in velika verjetnost je, da še kdaj boste. Zato smo se odločili da pogledamo, kako učinkovito gasiti žejo na tistih dolgih celodnevnih turah v visokogorje. Ker testa o plastenki vode ni ravno smiselno pisati, smo pogledali v »visokotehnološke« izpeljanke navadne plastenke ali čutare. Torej meh za vodo, splošno znan pod imenom camelbak (po podjetju, ki ga je prvo spravilo na trg). Teh mehov je dandanes na trgu veliko, prepričani smo, da se tudi vam kakšen valja doma v omari. Roko na srce, vsi so si dosti podobni, razlike se pojavljajo le na nekaterih točkah. Recimo način polnjenja (vedno preveri, da te čep ne bo tiščal v hrbet, ko bo nahrbtnik nabito poln), velikost (za tek zadostuje 1l, za najdaljše pohode pa še 3l ni dovolj, pazi, da ima nahrbtnik dovolj velik žep!) in ne nazadnje, način “dovajanja” vode.

Ob iskanju nečesa, kar se vsaj nekoliko razlikuje od standarda, so nam, ponovno, priskočili na pomoč pri Peruniki. Predlagali so, da pogledamo nekoliko izven klasičnih »športnih« okvirjev in nam v test posodili 3l vodni meh priznanega proizvajalca Source, primarno razvitim za uporabo v neprebojnem jopiču- Source WLPS 3l (Widepac Low Profile System)

In zakaj naj bi pohodnike zanimal tak meh? Beri dalje.

Primarna lastnost vojaškega jopiča je, da kljub neskončni opremi, ki visi na njem/v njem, zagotavlja vojaku gibljivost. Nekaj, k čemur stremimo tudi pohodniki/gorniki. Tesno prilegajoča se oprema, ki ne opleta, ne žuli in ni v napoto, je drugi pogoj (prvi je seveda znanje) uživaškega in varnega potikanja po gorah.

Dotični meh je, kot razberemo že iz imena, iz tega vidika zelo zanimiv, saj je tanek, in tak ostane tudi, ko ga napolnimo do vrha. Nizko-profilni bi se reklo. Seveda je posledično širši, zato morate pred nakupom preveriti, če paše v žep vašega nahrbtnika. Uporabljena tehnologija tudi prepreči, da bi se na dnu meha formiral »balon« vode, ki pri polni prtljagi pritiska na ledveni del in dela težave pri samem zlaganju prtljage (med uporabo, ne, ko doma prvič zlagate stvari v nahrbtnik).  Zelo praktično. Voda je prav tako enakomerneje razporejena po celotni površini hrbta- boljša razporeditev teže, ergo boljše ravnotežje na tehnično zahtevnejših poteh.

Source je, kot beremo, zelo ponosen na svojo tehnologijo “Glass Like” (direktni prevod bi se glasil »Kot Steklo«) – poseben film, za 2000% bolj gladek od navadne plastike, ki skupaj z tehnologijo “Grundge Guard” preprečuje nastanek bakterij v mehu in cevi. Uporabljeni materiali so seveda brez BPA in ftalatov. Vse skupaj pomeni, da tekočina v teoriji nima okusa po plastiki…v praksi pa je potrebno meh enkrat ali dvakrat izprati z vodo, da vonj izgine.

Vojaške izvedenke vodnih mehov, torej tudi testirani, so po pravilu narejene z nekoliko debelejšimi, bolj odpornimi stenami, saj je pričakovano bolj grobo ravnanje v odročnih krajih, cena, ki jo plačaš, pa je nekaj gramov večja teža. Pod »dodatno opremo« takega meha lahko štejemo tudi oplet okoli cevi (za pitje), Namenjen je varovanju cevi pred poškodbami in obrabo, obenem pa deluje tudi kot izolator, tako da se stoječa voda v njej ne segreje/zamrzne tako hitro. Čudežev seveda ne pričakujte, toda nekaj razlike je.

Pri cevi omenimo še sistem SQC (Source Quick Connect), ki omogoča hitro in vodotesno spajanje cevi z mehom in ustnikom na »klik« (nastavke lahko dokupite posebej in dodate svojemu mehu, vendar nismo prepričani, če delujejo pri vseh ponudnikih mehov). Tudi, ko je cev odklopljena od vodnega meha spojni element ne pušča, kar olajša nameščanje in odstranjevanje mehu v nahrbtniku- cevi ni potrebno kar naprej napeljevati. Po enakem sistemu se lahko odstrani tudi ustnik in zamenja z drugim, če vam je na primer ljubši ustnik »na ugriz« ali, če se vam obstoječi ustnik zapaca/poškoduje.  Tako so vse glavne komponente (ustnik, cev, meh, zapiralo) ločljive in zamenljive, kar olajša vzdrževanje in podaljša življenjsko dobo vodnega mehu.

Za hip se ustavimo še pri ustniku, poimenovanem »Storm« ventil. Ta je pokrit z kapico za zaščito pred umazanijo, deluje pa z obratom in potegom, kar bi naj vse lahko izvedli samo z usti. Mi smo imeli s tem kar težav, čepek namreč nudi dokaj majhno površino za ugriz in zahteva relativno veliko sile da se sprosti. Zato smo ga večinoma odpirali kar z rokami. Morda nekoliko več truda kot pri »cuclju«, ki deluje na ugriz, toda, ko je enkrat odprt, tekočina prosto teče- kot po slamici. Tako ni potreben tolikšen vlek. Ustnik se za lažje čiščenje enostavno razstavi na tri dele, kar podaljšuje njegovo življenjsko dobo- zelo zelo dober detajl. Če vam je bolj po godu »cucelj« sistem, potem ga lahko dokupite in zamenjate v sekundi in da, tudi ta se razstavi za čiščenje.

Vodni meh se napolni po klasični metodi, z vrhnjim drsnim odpiranjem po skoraj celotni širini. Nam je tak način ljubši od tistega z pokrovčkom predvsem iz enega razloga- večja odprtina ki olajša natakanje in še pomembneje, močno olajša sušenje in čiščenje mehu.

 

Nastavek UTA

Vzporedno smo na test vzeli še tako imenovani UTA nastavek za polnjenje- to je univerzalni nastavek, ki ga zahvaljujoč SQC sistemu enostavno nataknemo na cev, na mesto ustnika. Preko tega nastavka lahko meh napolnimo, ne da bi ga jemali iz nahrbtnika, pa tudi samega nahrbtnika ni potrebno snemati z ramen. Na nastavek lahko pripojimo navadno plastenko, pipo, itd….ter vsebino pretočimo/natočimo v vodni meh. Briljantna in enostavna rešitev, ki bi jo radi videli tudi kje drugje in je vsekakor vredna svojega denarja, ker zelo dobro deluje tudi v praksi.

Slabost vodnega meha WLPS vidimo predvsem v tem, da je na voljo le v 3l velikosti. In čeravno ga lahko napolnimo samo po potrebi, ostalo plastiko pa zvijemo, je vseeno nekoliko velik…no, v majhen pohodniški nahrbtnik smo ga kljub temu  brez težav spravili. Prav tako je zaradi notranje pregrade, ki vzdržuje nizko-profilno obliko in zmanjšuje pljuskanje, pri čiščenju mehu potrebno malenkost več truda.

Naročite jih lahko tu:
  Vodni meh Source WLPS 3l       Nastavek UTA

SKLEP

Vodni meh Source WLPS je vsekakor vreden vašega pogleda, v kolikor razmišljate o nakupu vodnega meha. Prva razlog je vsekakor cena, stane namreč 38,90€ (sedaj v akciji 33€!!), kar je enako kot »civilne« izvedenke, pri čemer dobite odpornejši material, opleteno cev z sistemom SQC in tanjšo obliko mehu, ki ga običajno na tržišču ne najdemo. Kot tak pohodniku predstavlja zanimivo alternativo klasičnim oblikam mehov.

Če svoj vodni meh res uporabljate, je vsekakor vreden razmisleka tudi dokup nastavka UTA, ki pride prav za dopolnjevanje zalog med pohodom. Ta stane 18,90€ , kar ni tako malo, vendar je ob pogosti uporabi vreden zlata.

 

*kodo za popust lahko uporabite tudi pri ostalih artiklih

Dodaj objavo