Slovenia Outdoor Test: Salomonov pohodniški izbor

Salomon je ena izmed največjih svetovnih outdoor znamk, zato se spodobi, da si Slovenia Outdoor pogleda, kaj ponujajo pohodnikom pred začetkom poletne sezone.

Tokrat smo na test dobili Salomonov komplet, recimo mu pohodniški izbor, ki sestoji iz nizkih pohodnih čevljev, pohodniških hlač, kratke majice, kape in, za primer slabega vremena, lahki anorak. V tem testu bomo pojasnili značilnosti vsakega elementa Salomonovega pohodniškega izbora posamezno, podali Slovenia Outdoor mnenje, preverili pa tudi, kako delujejo v spregi.

 

 

 

Čas je za igro

Na noge smo si nadeli in zavezali Salomonove nizke pohodniške čevlje OUTline GTX. Na prvi pogled spominjajo na trail tekaški copat, morda so le nekoliko bolj robustni (beri imajo manj mrežic in trši podplat), kar pa temno modra- siva kombinacija lepo prikrije. Oznaka GTX seveda pomeni, da so opremljeni z membrano Gore-Tex. Teža copat je 350g, kar jih postavlja na lažjo stran segmenta pohodniških čevljev. Podplat je znani ContaGrip z 5mm čepki, nad njim  pa za blaženje skrbi Salomonova EVA pena. Lepljen, brezšivni zgornji del, obljublja gladko in nemoteče prileganje nogi. Edina stvar na čevlju, ki že na pogled ne izgleda ravno kvalitetno, je jezik, ki, roko na srce, deluje precej ceneno. Čevlje zavezujete z klasičnimi vezalkami.

 

Oblika in prileganje

Pohodniški čevlji Salomon Outline GTX

Od daleč pohodniški čevlji OUTline GTX spominjajo na tekaški trail copat, toda pogled od blizu razkrije bolj robustno izdelavo.

— Slovenia Outdoor, Slovenija

Pohodniške hlače Wayfarer (Straight), delujejo izjemno lahke že takoj, ko jih vzamete iz vrečke. Tak občutek pa še okrepijo, ko si jih nadenete. Izdelane iz tehničnega materiala, ki se razteguje v 4 smeri, ki nudi zaščito pred vetrom in ki je obdelan proti dežju, se pohvalijo tudi z oznako »BLUESIGN«. Ta zagotavlja, da je izdelava trajnostna, brez uporabe škodljivih sredstev. Vest je v tem primeru lahko mirna.

Pohodniške hlače Wayferer imajo 4  žepe. Dva večja – klasična, enega manjšega na desni nogi malo nad kolenom in enega manjšega na zadnji plati. Vsi se zapirajo z zadrgami in so na notranji strani narejeni iz mrežice.

 

Tesno prilegajoč se žep na desni nogi, malo nad kolenom.

Salomonova športna majica je….svetleča 😊. Njen namen je čim hitrejše sušenje, ob zagotavljanju udobja na še tako dolgih turah. Material majice ni raztegljiv.

Tekaška kapa XA Pro, je lahka, raztegljiva in predvsem ohranja obliko, kljub mečkanju in tlačenju v še tako majhne žepe nahrbtnikov. Je pa črna, kar ne vpliva ravno blagodejno na glavo v razbeljeno vročem poletnem dnevu. Ima sicer mrežaste zračnike, toda ne pričakujte čudežev.

Kapa XA Pro in športna majica

Kapa dobro ohranja obliko, kroj majice pa je za širša ramena nekoliko tesen.

»Slabega vremena ni, je samo slaba oprema«, ste že kdaj slišali ta pregovor?

Zaradi hitro spremenljivega vremena, je pomembno na vseh daljših izletih v gore ali »outdoor« na splošno, z seboj imeti nepremočljivo vetrovko s kapuco. Salomon je v svojem pohodniškem paketu v ta namen predvidel anorak La Cote Flex 2.5L.

Številka 2.5L označuje Salomonov raztegljivi tehnični material, kjer sta paro prepustna membrana in blago združena v eno, nepremočljivo celoto. Proizvajalčeve statistike navajajo 20.000mm vodnega stolpca in prepustnost 20.000 g/m²/24h. Nastavljiva kapuca, lepljeni šivi in vodo-odbojne zadrge dopolnjujejo komplet, težak 300g.

Anorak ima dovolj visok ovratnik, in je nastavljiv v pasu, kapuci in na rokavih. Na njem najdemo dva žepa.

NA TESTU

Test smo izvajali delno v Polhograjskih Dolomitih in delno v Vipavski dolini. Čas testiranja je bil raztegnjen od februarja do maja, torej skoraj tri mesece in je posledično vključeval od snega, vetra in dežja, vse do vročega spomladanskega dneva. Naša opažanja?

 

Če gremo kar po vrsti, začnemo z čevlji. Kot smo pri Salomonu navajeni, smo vzeli številko večje, pa so bili kljub temu na nogi tesni. Že po prvi uporabi smo presenečeni ugotavljali, da niso žulili ali bili neudobni. Kljub temu bi vzeli še vsaj pol številke večje, predvsem zaradi hoje navzdol. Drugega jim nimamo očitati, saj so se izkazali kot zanesljiv in udoben sopotnik na naših turah. Membrana opravlja svoje delo po pričakovanjih, v pomoč ji je zaščitni sprej, ki je na zimskih turah obvezen. Oprijem »Contagrip« podplata, je povsem zadovoljiv. Nizka teža se pozitivno pozna pri daljših turah.

 

Športna majica ima specifičen kroj, ki vam ustreza ali pa ne, zato priporočamo, da jo pred nakupom preizkusite, predvsem če ste malo širši v ramena. Material je poznan in udoben.

 

Anorak je bil vedno z nami, vedno v rezervi. Sploh v bolj zimskih mesecih, in je kar nekajkrat prišel prav. Uspešno zadrži dež (v hudih nalivih ga še nismo testirali), sneg in veter. Ob hitrih vzponih, membrana ne zmore oddajati vse vročine, ki jo proizvaja telo, to je pač cena, ki jo plačate za dobro vodo-odbojnost.

 

Najboljši in najbolj uporaben del pohodniškega kompleta, so za nas predstavljale pohodniške hlače Wayfarer.  Predvsem zaradi lahkosti, raztegljivosti in posledično udobnosti, so postale reden spremljevalec ne samo na turah, temveč tudi na domačem kavču in v vsakdanjem življenju. Edina opazna napaka je notranjost žepov, narejena iz mrežice, v katero se radi zataknejo kakšni ključi ali natrgan noht. Posledično se zna zgoditi, da se bo žep predčasno strgal.