book online

Winter season 2016/2017
December 16, 2016 to Easter mondat April 17, 2017

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily
[email protected] Reservation hotline: +1 800 1234 556

Slovenia Outdoor Test: INOV8 RaceElite Vest

Letos smo se udeležili, tako in drugače, kar nekaj ultra trail tekaških tekmovanj (Pohorje Ultra Trail, Kranjska Gora Trail, Istria100, ipd.) , čeravno smo se raje držali manjših razdalj. Vsekakor pa dovolj, da človek začuti potrebo po nakupu opreme, ki, podobno kot pri avtomobilu, tudi tekaču doda nekaj dodatne (namišljene?) moči. Ker tekaške čevlje že imamo (glej test Inov8- TrailTalon 250), je naslednji korak do izgleda pravega profesionalca oprijet tekaški nahrbtnik/jopič. Ker znamka Inov8 ni tako razširjena, nam pa je to všeč, smo iz njenega repertoarja izbrali jopič Race Elite.

Najprej razčistimo osnove, jopič smo kupili po polni ceni (no, našli smo takega ki je bil v akciji) in ga redno uporabljamo, tako da spodnji zapis odraža naše izkušnje v preteklih mesecih.

Gre za minimalističen jopič, tako ga bomo imenovali zato, ker je temu še najbolj podoben. Na njem najdemo tri glavne žepe, v osnovi namenjene za skladiščenje tekočine, štiri manjše na naramnicah in pa pritrdilne trakove na hrbtni strani. Zapenja se z dvema trakovoma na prsih. Celoten jopič je narejen iz mrežice in raztegljivega najlona, teže 210g, za tistega ki mu to kaj pomeni.

HIDRACIJA

Predviden način shranjevanja tekočin je nekonvencionalen, jopič namreč lahko dokupite z dvema 500ml plastenkama, ploščate oblike, ki se vstavita v večje sprednje žepe. Tako, da sta pod kotom nameščeni nekje v višini komolcev, na mestu pa jih držita elastiki, ki jih je potrebno vsakič namestiti na pokrovčka. Kot pametni ljudje, smo seveda pred nakupom naredili to, kar delate sedaj vi, torej šli na internet in prebrali nekaj mnenj.

Tam smo izvedeli, da je ta sistem lahko nepraktičen, ravno zaradi elastik, ki jih je potrebno nameščati med tekom, nekatere pa je motila tudi lokacija, češ, da med tekom zadevajo ob plastenke s komolci. Inov8 je prijazno podjetje, ki omogoča nakup jopiča tudi brez plastenk, zato smo se po prebranem odločili za to opcijo, namesto

plastenk pa smo v hrbtni žep vstavili vodni meh prostornine 1l (prostora je tudi za 2l). Tako prednja žepa postaneta ravno pravšnja za spravilo telefona, in ostalih nujnih potrebščin (recimo prvo pomoč). Poskusili smo vstaviti mehke 500ml plastenke, vendar se nam niso zdele dovolj trdno pričvrščene, zato smo zamisel opustili.

Cev za dovajanje vode iz meha se nadalje napelje skozi celotno naramnico, kar je pri vstavljanju in polnjenju/praznenju nekoliko zamudno opravilo, UTA nastavek bi tu prišel prav. Vsekakor pa izgleda lepše, pa tudi cev je med samim tekom bolj fiksno pritrjena. Nadalje boste na naramicah našli tudi elastike za pritrditev cevi.

UPORABA

Jopič se vas tesno oprime, z lahkoto si ga učinkovito nastavite po svojih gabaritih tako, da vas ne bo nikjer tiščal ali se neudobno premikal. Glavni žep na hrbtu nima zadrge, zapre ga tesno oprijet, prekrivajoč se najlon. Jopiču manjka bolj učinkovit sistem pritrjevanja palic, kar boste tisti rezultatsko usmerjeni pogrešali, oziroma bo potrebna improvizacija. Jopič sicer ima elastike na zadnjem delu, namenjene spravilu palic pa tudi pritrdilne elastike na hrbtnem delu lahko služijo temu namenu, vendar boste morali jopič sleči, ko jih boste želeli uporabiti. Tja zato na tekih/izletih, kjer predvidevamo, da bo morala biti pri roki, raje zatlačimo vetrovko.

V preostale žepe na naramnicah, lahko stlačimo zalogo hrano- beri sladkarij, in manjše drobnarije. So pa žepi precej globoki, zato boste imeli težave pri doseganju manjših predmetov na dnu žepa. Poenostavljeno povedano, Frutabela je OK, medtem ko bonbonov ne dajajte tja. Glede velikosti, jopič je unisex, zato ga je preizkusila tudi dama, 20cm manjša, 20 kg lažja in precej lepša od moškega “modela”, si je uspela jopič brez problema nastaviti tako, da je na 5 urnem teku čez drn in strn ni motil.

SKLEP

No, prodali ga zagotovo ne bomo. Četudi ima nekaj napak, je v osnovi dober tekaški jopič, lahek, udoben, poleg tega pa še črn (čeprav nam prevelik napis znamke ni všeč). Ali ga lahko priporočimo tebi? Da, če se zavedaš njegovih slabosti in jih sprejmeš (kot pri vsaki stvari) potem mislimo, da boste s tem jopičem zelo zadovoljni. Izdelava je kvalitetna (zato predvidevamo, da bo tudi vzdržljiv) in ima dovolj prostora za potrebno opremo, toda le za razdalje tja do max. 100km

.

Dodaj objavo