Po deželi jezer, gozdov in medvedov s kolesom

  Pa tudi deželi neskončnih makadamskih cest, ki se vijejo skozi starodavne gozdove, kjer se tu pa tam odpre dih jemajoča panorama. Odkrivanje kočevskega s kolesom je morda najbolj smiselno- avtomobil in prtljago pa pustite pri kampu Jezero , lociranem pri kočevskem jezeru ali v udobnih sobah hostla Bearlog  v centru mesta in se odpravite naokoli s kolesom.

   

  Najprej seveda do kočevskega jezera, ki je med drugim eno izmed najčistejših in najglobljih (globina doseže do 40m) v Sloveniji in je postalo priljubljeno zbirališče v poletnih mesecih. Temperatura vode lahko doseže tudi 25 in več stopinj, a tudi če vam ni do kopanja, je obisk jezera dobra ideja, z urejenim sprehajališčem in kotički za sprostitev (ali ribolov) in možnostjo jadranja ali SUP-anja. Sprehoda je sicer vreden tudi na novo urejeni center mesta, predvsem okolica rečne obale nudi čudovite poglede, ostro oko fotografa bo tu našlo marsikateri čudoviti detajl.

   

   

  Divje. A prijazno.

  Kočevska narava je prepletena s številnimi potmi, ki vabijo k raziskovanju peš ali s kolesom. Skrivnostni gozd, čisti vodni viri in naravne znamenitosti so ustvarili idealne pogoje za stik z naravo.

  Nato pa, kam? Priporočamo da usmerite balanco proti MTB Trail centru Kočevje, kjer boste našli vse od bike parka in velikih skakalnic do poligona za razvijanje osnovnih veščin obvladovanja gorskega kolesa. Obisk lahko vzamete kot ogrevanje, lahko pa kot sprostitev po končani turi. Konec koncev premorejo na Kočevskem lokalno craft pivovarno in pokušanje hmeljnatih delikates v kolesarskem okolju je nekaj najlepšega. Center je odprt ob primernih vremenskih pogojih.

  MTB Trail center Kočevje je eden izmed najboljših bike parkov v Sloveniji in tudi eden redkih, ki nudi velike skakalnice

  V okolici Kočevja boste terene zase našli vse vrste kolesarji. Na spletni strani lahko najdete pot zase, a mi bi vam vsekakor priporočili Kočevski kolesarski krog. Ta vam bo v 140 km prikazal nekaj najlepših kotičkov Kočevskega.

   

  Kot lahko vidite na prvi pogled, je terenov za makadamkarje, električna kolesa, MTB in treking kolesarje ogromno, zato naj omenimo še cestne »kače«, ki pričakujejo cestne kolesarje. Odličen je že dostop do Kočevja s cestnim kolesom, najsi bo iz Ljubljane ali smeri Dolenjske na vas čakajo popularne »trening« ceste. Glavni izziv, ki ga ne bo nepremaganega pustil noben cestni kolesar ki da kaj nase pa je na tem koncu Slovenije Strma reber ali po domače »medvedove ride«. Konec septembra se lahko tega lotite tudi na tekmovalni način, na dogodku »Navkreber na strmo reber«

   

   

  Navkreber na Strmo Reber

  Od najlažjih do najtežjih, na Kočevskem kolesarji ne boste ostali brez terena pod kolesi.

  Sedaj v jesenskem času, ko so čez cel dan temperature idealne, boste na Kočevskem lahko resnično izkoristili vsak dan svojega obiska. Iz Ljubljane do Kočevja pelje tudi vlak, na katerega lahko s seboj vzamete kolo, da boste brezskrbni od trenutka, ko zapustite domači prag (če startate v bližini železniške proge seveda)

   

  In za konec, vas morda skrbijo medvedi in druge divje živali, ki so na slabem glasu? Recimo tako, da če boste slučajno videli medveda, se lahko štejete za srečnega, ker jih je dokaj težko srečati v naravi. A če se slučajno zgodi IN če se slučajno to zgodi na razdalji, ki ni več udobna, pomaga preprost umik. Slovenski medvedi namreč nimajo razvitega nagona za lov, tako da vas ne bodo ne zasledovali in ne lovili.