Kneippova bosonoga pot prejemnica jubilejnega priznanja

    Kneippova bosonoga pot Term Snovik je prejemnica jubilejnega priznanja ob deseti obletnici ocenjevanja tematskih poti za deset najboljših tematskih poti v Sloveniji v obdobju med 2011 in 2021. Izbor tematskih poti je natečaj Turistične zveze Slovenije, ki ga pripravlja skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije in združenja Slovenia Outdoor v okviru vseslovenskega natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Priznanje sta direktorici term Katarini Hribar podelila predsednik komisije za Naj poti Jože Prah in glavna sekretarka Turistične zveze Slovenije Karmen Gerbenc Burger. Podelitev je potekala na 32. sejmu Alpe Adria v Ljubljani, na katerem so Terme Snovik svojo celotno ponudbo turističnih produktov predstavile na dobro obiskani sejemski stojnici.

    Slovenija ima 5.000 kilometrov tematskih in sprehajalnih poti. Vsako leto Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in portal Slovenia Outdoor pripravijo izbor Naj tematskih poti in tako so si v zadnjih desetih letih ogledala več kot 400 poti po Sloveniji, ki so skrbno in odgovorno umeščene v naravno okolje. Tudi v Tuhinjski dolini so obiskovalcem na voljo številne tematske poti, med njimi zagotovo najbolj domišljena Kneippova bosonoga pot, ki so jo vzpostavili v sklopu nadaljevanja tradicije knajpanja v Kamniku in je bila nagrajena za NAJ tematsko pot leta 2018. Hoja z bosimi nogami je ena najbolj učinkovitih naravnih telesnih terapij in ima veliko pozitivnih učinkov: je naravna refleksoterapija – masaža, ki deluje na akupresurne točke stopal; krepi mišice stopal, pomaga pri razvoju zdrave oblike stopal in omogoča sprejemanje pozitivne energije iz narave.

    Pot je dolga 3,2 km, opremljena z dvanajstimi vadbenimi elementi. Prične se v termah, pri zelenjavnem vrtu, se nadaljuje mimo zeliščnega vrta. Nato poteka po travniku, pesku, skozi gozd ter po drugih naravnih materialih. Skozi vodeno doživetje udeleženci poti skozi vsa čutila spoznavajo življenjsko filozofijo Sebastiana Kneippa za zdrav način življenja. Na poti lahko v naravnem okolju neokrnjene narave Tuhinjske doline izvajajo tudi druge Kneipp terapije kot so Kneippovi oblivi z mrzlo vodo, štorkljasta hoja po potoku in kopel rok, ki ga v Snoviku imenujejo Kneipp espresso. Skozi celotno pot tako udeležence poti popeljejo po stopinjah Kneippovih petih stebrov za ohranjanja zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog. Bosonogo vodenje po NAJ tematski poti izvajajo okvirno od maja do oktobra, zavisi od vremenskih razmer.

     

    Predstavniki term so na sejmu Alpe Adria tako na sejemski stojnici prikazali tudi mali delček bosonoge poti na, kot jo radi imenujejo v termah, prenosni bosonogi poti. Zagotovo je na stojnici vzbudila veliko zanimanje, prav tako pa tudi Kneippovi kolački s suhim sadjem kot popotnica za domov, sejemska nagradna igra in nepogrešljivi priljubljeni palček Snoviček.