book online

Winter season 2016/2017
December 16, 2016 to Easter mondat April 17, 2017

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily
[email protected] Reservation hotline: +1 800 1234 556
Informacije

Javni zavod za turizem Dolina Soče

Rupa 17

5230

Bovec

t +386 (0)5 38 00 480

e [email protected]

www.dolina-soce.com

Julijske Alpe – Dolina Soče

'

Na severozahodu Slovenije sredi Julijskih Alp izvira reka Soča, ena najlepših alpskih rek sveta. Pod visokimi Julijci, na robu Triglavskega narodnega parka, leži slikovita dolina, po kateri vijuga smaragdna Soča, dolina pa se imenuje Dolina Soče.

Kdor jo doživi med planinarjenjem, nikoli ne pozabi njene smaragdne barve. Tolminska korita so eden najlepših naravnih vstopov v Triglavski narodni park. Med ostalinami soške fronte se stoletje po prvi svetovni vojni vije Pot miru od Alp do Jadrana.

Narava, ki je tod še skoraj neokrnjena, je bogato obdarjena in skriva premnoge zaklade: alpske vrhove in zeleno gričevje, kristalno čiste reke, čarobne slapove, tolmune in korita, zdravilne izvire in skrivnostne jame. Nešteto je kotičkov, ki obiskovalcu zadržijo korak in vzbudijo njegovo občudovanje. Dolina ponuja vse vrste aktivnosti na prostem, še zlasti preprosto in zabavno pa je raziskovanje tega napol skritega sveta s kolesom, hkrati pa zahtevnejši tereni ponujajo številne izzive tudi za dobro trenirane. Gorski kolesarji se boste potili in sončili na strmih pobočjih Julijskih Alp visoko nad Bovcem, Kobaridom in Tolminom, uživali v razgledih s Kolovrata ter raziskovali slikovito Šentviško planoto, odmaknjene vasice nad Baško grapo ali skrivnostno Beneško Slovenijo. Cestni kolesarji ne smete izpustiti vzpona čez Vršič (1611 m), najvišji cestni prelaz v Sloveniji, morda še večji izziv za vas pa bo vzpon po najvišje ležeči slovenski cesti, ki pripelje na Mangartsko sedlo (2040 m). Za lagodnejše vrtenje pedal izberite poti po dolinah Soče, Koritnice, Nadiže, Tolminke, Idrijce in Bače.

Kolesarjenje združite z odkrivanjem in spoznavanjem bogate kulturne in naravne dediščine teh krajev, pravi izlet v pestro zgodovino doline in okolice pa predstavljajo ostaline iz prve svetovne vojne.

Vabimo vas, da obiščete izvir reke Soče, slapova Kozjak in Boka, Tolminska korita in Velika korita Soče, trdnjavo Kluže, Kobariški muzej in cerkev Svetega Duha v Javorci. Spotoma si privoščite znameniti bovški sir, poskusite friko iz avtohtonega sira Tolminca ter se posladkajte z bovškimi krafi in kobariškimi štruklji.

TOLMIN: Mestece na sotočju rek Soča in Tolminka, se je v zadnjih letih razvilo v pravo festivalsko mesto kjer se čez celo poletje odvijajo festivali kot so Soča Outdoor Festival, MetalDays, Soča River Splash itd. Ko boste v bližini pa le običite tudi osvežujoča Tolminska Korita.

KOBARID: Mesto, najbolj zaznamovano z prvo svetovno vojno. Tu se boste povzpeli na kostnico padlih italijanskih vojakov, obiskali enega najboljših muzejev na temo Soške fronte, poleg tega pa je mesto odlično izhodišče za padalce, gorske kolesarje in ljubitelje vodnih športov.

BOVECMestece od nekdaj povezano z športnimi aktivnostmi. Tu kraljujejo kajakaši in raftaši, ljubitelji adrenalinskih športov in bovški sir.

NAMIGI ZA PRENOČEVANJE:

KOLESARSKE TURE IN POTI

Skupna dolžina: 2666 km

Število vseh tur: 90

Označene poti: 18

Najnižja in najvišja točka: 167–2040 m n. v.