Kaj imajo skupnega čokolada, štruklji in češnje?

    Odgovor je preprost, to so raznovrstne izkušnje, ki jih boste spoznali in vam bodo na popotovanju preko Julijskih Alp sladkale čas.. Pohodna in kolesarska pot Juliana Trail / Juliana bike vam namreč poleg razgledov in naravnih čudes ponuja tudi ogromno priložnosti za doživetja drugačne vrste, najsi bodo za zadovoljitev gurmanskih ali duševnih potreb, ki bodo zgodbi vašega potovanja dodale vsebino in jo obogatile z raznolikostjo.

    Čokolada?

    Da, čokolada. Zaklad, ki poživi v težkih trenutkih in je doma v Radovljici oziroma Radol’ci, kot ji rečejo domačini. Najbolj sladek festival v Julijskih Alpah je namreč postal tudi največji festival čokolade v Sloveniji. Rdeča nit festivala je seveda čokolada v vseh oblikah in formah. Na festivalu se tako predstavljajo proizvajalci čokolade iz Slovenije in tujine. Zadnja leta v Radovljici ponudbo predstavljajo poleg domačih tudi nekatere čokoladnice iz Hrvaške in Italije. Manjši del festivalskega prostora (trg pred radovljiško cerkvijo) je namenjen ponudbi slaščic s čokolado, vendar ta sklop festivala ostaja omejen na le nekaj ponudnikov, saj želi festival spodbujati in ponujati predvsem čokoladne izdelke.

    Festival čokolade,

    Photo: Jošt Gantar

    Janša?

    Le nekaj kilometrov pa vas od prestolnice čokolade loči od druge sladke prestolnice, Žirovnice. Tam se boste lahko priključili Poti kulturne dediščine, ki vas bo popeljala mimo čebelnjaka Antona Janše, prvega učitelja čebelarstva na svetu. Med, je torej kralj sladkosti v Žirovnici, zato si ga le privoščite, saj je odlično in zdravo poživilo na vašem pohodniškem ali kolesarskem raziskovanju po poti Juliana Trail ali Juliana Bike

    Janšev čebelnjak v Žirovnici

    Slika: Polona Kus

    Češnje?

    Bi še malo sladkega, a tokrat še malo bolj zdravega? Pohodna pot Juliana vas bo med drugim popeljala tudi skozi Brda, ki so znana po dveh sladkih straneh življenja, vinu in češnjah. Festival češenj se v Brdih odvija vsako leto v začetku junija in takrat sladkosti prav res ne manjka. Če pa bi se želeli posladkati z vinom, konec koncev so Brda vinorodni okoliš Julijskih Alp, jih lahko obiščete v času vinskega festivala v aprilu.

    Češnje v Brdih

    Slika: arhiv TIC Brda

    Zaključimo z štruklji?

    Če se iz Brd odpravite navzgor ob reki Soči, pridete v čudovito Dolino Soče in, slej ko prej, do zgodovinskega mesta Kobarid, nad katerim kraljuje kostnica, žalostni spomenik grozotam prve svetovne vojne. Toda tudi Kobarid skriva svojo sladko skrivnost, ki jo pozna vsaka tamošnja gospodinja. Gre za štrukelj, kobariški štrukelj. Vsaka gospodinja ga pripravi na svoj način in se nanj »podpiše« z odtisom svojega prsta. Polnilo je po navadi sestavljeno iz orehov in rozin. Kar je včasih služilo kot okrepčilo med napornim kmečkim delom, danes služi kot izvrstna sladica in okrepčilom pred nadaljevanjem poti po Juliani, najsi bo peš ali s kolesom.

    Kobariški štruklji

    Slika: 2lindens photography za Dolina Soče