book online

Winter season 2016/2017
December 16, 2016 to Easter mondat April 17, 2017

The following booking conditions apply: Minimum lenght of stay: 3 night. Arrival and departure: daily
[email protected] Reservation hotline: +1 800 1234 556

240 let prvega vzpona na Triglav

Te dni slavimo 240 let od prvega vzpona na 2864m visoki simbol slovenstva- Triglav. Triglav je kot najvišji vrh Slovenije igral pomembno vlogo pri simbolnem in praktičnem osamosvajanju slovencev in si s tem prislužil tudi mesto v grbu naše mlade države.

DOGODKI KI JIH PRIREJA TRIGLAVSKI NARDONI PARK

Zdravnik Baltazar Hacquet je leta 1777 neuspešno naskakoval najvišji slovenski vrh. Leto pozneje je slovenski podjetnik in mecen Žiga Zois razpisal nagrado za njegovo osvojitev. Angažiral je zdravnika Lovrenca Willomitzerja, ki je s tremi domačini ( rudarja Luka Korošec in Matevž Kos ter lovec Štefan Rožič) vrh tudi osvojil. Dandanes so znani kot štirje srčni možje. V dokaz vzpona so možje v skalo vklesali svoje začetnice ter začetnice lastnika bohinjskih fužin barona Zoisa, ki je z obljubljeno nagrado spodbudil odpravo na Triglav.

Zanimivo in za današnji čas nepredstavljivo je, da je bil takrat dosežek predvsem lokalne narave, v splošno zavest je novica o osvojitvi prodrla šele 20 let pozneje.

Dandanes je Triglav popularna pohodniška točka, ki je sploh v poletnih mesecih na lažjih pristopih zelo obiskana. Kljub temu drži rek, da Triglav ni gora marveč kraljestvo z svojimi brezštevilnimi stenami, grapami in brezni. Še vedno ostaja eden tehnično najbolj zahtevnih ostenij, ki predstavlja izziv še tako dobremu plezalcu.

 

ODPRAVI SE NA TRIGLAV

Dodaj objavo